Paul Cezanne

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Paul Cezanne s a nascut la 19 ianuarie 1819, intr un orasel situat la 20 km de Marsilia si de Marea Mediteraneeana, Aix en Provence. Viitorul pictor incepe gimnaziul in 1852, la Bourbon. Este un elev eminent, care are parte de numeroase recunoasteri. La varsta de treisprezece ani, se imprieteneste cu trei colegi de gimnaziu: Emile Zola (1840 1902), Jean Baptiste Baille si Louis Marguery. Nedespartitii cum au fost numiti atunci isi petreceau impreuna timpul liber. Cand aveau posibilitatea, se duceau la vanatoare. Aceasta era doar un alibi pentru a putea alerga in voie pe camp.

Toti patru sunt legati de dragostea pentru literatura, ii entuziasmeaza Victor Hugo (1802 1885), descopera impreuna poeziile lui Alfred de Musset (1810 1857). Ii intereseaza si muzica. In orchestra orasului Cezanne canta la corn, iar Zola la clarinet. In 1857, Cezanne se inscrie la Scoala Gratuita de Desen din Aix. Aici se intalneste cu numerosi artisti locali. In 1858, Zola pleaca din Aix si se muta definitiv cu mama lui la Paris. Despartirea este dureroasa pentru cei doi prieteni, dar isi trimit scrisori frecvent. In decembrie 1858, se inscrie la Facultatea de Drept din Aix, si il roaga pe Zola sa se intereseze de examenul de admitere de la Academia de Arte Frumoase din Paris. A hotarat ca va deveni pictor, iar in septembrie 1861, calatoreste la Paris impreuna cu tatal sau.

La Paris, Cezanne este obligat sa traiasca din 125 de franci lunar. Aceasta suma abia daca ii ajunge pentru chiria camerei, cheltuielile de masa si pentru cheltuielile de studiu al desenului. Descopera marile muzee, unde poate copia capodoperele. Tanarul se duce in fiecare dimineata la Academia Charles Suisse, pentru a participa la orele de desen. La Academie se intalneste si cu Camille Pissarro (1830 1903). Acest provincial ciudat, cum il caracteriza pe atunci Pissaro, este un barbat inalt, zdravan, cu o inatime de o suta saptezeci si cinci de centimetri, ceea ce la vremea respectiva insemna mult. Este inzestrat cu o privire adanca si inteligenta si poarta mustati. Viata sociala nu l atrage. Este incapatanat si sigur pe sine, nu suporta critica. In sept. 1861, dupa ce a dat examen de admitere fara succes la Academie, se intoarce acasa si lucreaza cateva luni la banca tatalui dau, dar nu renunta la ambitia de a fi pictor.

In noiembrie 1862, Cezanne se intoarce la Paris unde da din nou examen de admitere fara succes la Academia de Arte Frumoase. In continuare isi petrece timpul in atelierul lui Suisse, unde picteaza dupa model. Urmeaza o perioada cand alege ca teme pentru tablourile sale orgii, jafuri si crime, vrand ca sa prezinte tablouri la vederea carora Academia sa roseasca de furie si deznadejde. In 1864, pictorul face o calatorie la Estaque, in regiunea Marsilia, care va deveni unul dintre locurile preferate pentru pictura.

Lipsa de intelegere din partea cercurilor artistice oficiale si retinerile proprii de a se incadra intre impresionisti sunt cauza ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paul Cezanne.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 979 cuvinte
Nr caractere:
11 194 caractere
Marime:
129.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Arte
Tag-uri:
Paul Cezanne, cultura
Predat:
la liceu
Sus!