Păpușile Matrioșka

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Matrioska (rusa: ????????) este o jucarie din lemn, o papusa viu colorata, goala pe interior, in care sunt introduse alte papusi, mai mici, identice. Se realizeaza din lemn de esenta moale, din mesteacan sau tei. A aparut prima data in anii '90 ai secolului al XIX-lea, in localitatea Abramtevo, dar adevaratul centru de confectionare a celebrei jucarii a devenit Serghiev-Posad. Aceste papusi sunt si un simbol al fertilitatii.

Matrioska originala a lui Maliutin si Zvezdocikin

Istoric

Arhetipul acestei jucarii il constituie ouale de Paste, viu colorate, care se realizau in vechime din lemn pictat. Aceste oua erau goale in interior, in care cel mai mare putand fi incluse altele mai mici. O astfel de jucarie se intalnea si in Japonia, reprezentand un batranel jovial, cu mustati lungi si albe, Darumu (sau, dupa alte informatii, infatisandu-l pe sfantul budist Fukuruma), papusa care era alcatuita din cinci figurine ce intrau una in alta.

Odata, dupa cum spune una dintre legende, cunoscutul pictor rus Serghei Maliutin tinea in mana un ou de lemn pictat si o jucarie japoneza. Aceste jucarii diferite, realizate in doua colturi diferite ale Pamantului, i-au dat o idee interesanta: imediat a schitat pe hartie o papusa hazlie, apoi inca una si inca una. La rugamintea pictorului, strungarul V. Zvezdocikin a realizat, din lemn, forma dorita. Serghei Maliutin a pictat-o. Asa a venit pe lume fetita imbracata in sarafan rusesc: cu salul ei si cu cocosul negru in brate. In interiorul ei se mai ascundeau inca sapte figurine, una mai mica decat alta, ultima, cea de-a opta, infatisand un bebelus in fasa. Cineva, vazand-o, a exclamat: ,,Ptiu, este chiar Matriona!" Si asa a primit fetita numele de Matriona, de la care mai tarziu s-a format diminutivul Matrioska. Cocosul era deseori un simbol al fertilitatii, in Rusia si in toata Europa, dar mai ales in Franta: dovada a prosperitatii si fecunditatii, imaginea sa topaie de jur imprejurul clopotnitelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Papusile Matrioska.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 046 cuvinte
Nr caractere:
4 859 caractere
Marime:
77.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Arte
Tag-uri:
papusile, mici
Predat:
la liceu
Sus!