Metodica predării desenului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Educatia estetica, ca o componenta a educatiei generale vizeaza educatia pentru si prin frumos. Întrucât esteticul se realizeaza printr-un sir de categorii estetice (sublimul, frumosul, tragicul, comicul, etc.), educatia estetica devine o pregatire pentru si prin aceste valori. Educatia estetica este un proces pedagogic complex prin care se urmareste dezvoltarea simtului pentru frumos, receptivitatea acestuia, asa numitul “gust estetic” sau capacitatea de a deosebi adevarata frumusete de falsa frumusete, judecata estetica, emotia estetica si dispozitia de integrare creatoare a frumosului în viata cotidiana.

Astfel, educatia artistica devine un proces complex de initiere si formare în vederea întelegerii creatoare a artelor si de influenta a artei asupra formarii constiintei umane. Educatia artistica în scolala presupune, în primul rând, o sensibilizare estetica a celor educati si conducerea lor spre întelegerea, aprecierea si asimilarea creatoare a artelor si a teoriilor despre arta printr-un proces continuu si sistematic. Acest proces determina si o valorificare a potentialului formativ al valorilor materiale si spirituale ale societatii. Posibilitatea înrâuririi spiritului prin arta fiind asigurata de faptul ca emotia estetica constituie o angajare integrala a personalitatii ca raspuns la sistemul de valori existent în opera perceputa. Finalitatea educatiei artistice devenind o formare a priceperilor (capacitatilor) de receptare, de integrare si de creatie a structurilor expresive autentice.

Educatia artistico-plastica, în învatamântul preuniversitar, se prezinta ca un mijloc de realizare a unui echilibru între pregatirea cultural-stiintifica si cea litarar-artistica. Complementaritatea acestor laturi pledeaza pentru dezvoltarea educatiei artistice, pentru ridicarea ei permanenta la nivelul cerintelor actuale. Departe de a-si fi pierdut semnificatia si importanta, în conditiile actuale, în special cele ale progresului tehnic, educatia artistica este imperios necesara si îsi sporeste importanta necontenit.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metodica Predarii Desenului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 137 cuvinte
Nr caractere:
5 988 caractere
Marime:
7.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Arte Plastice
Predat:
la facultate
Materie:
Arte Plastice
Sus!