Previzualizare referat:

Extras din referat:

El Greco a fost un pictor spaniol a carui munca, impreuna cu cea alui Francisco de Goya si a lui Diego Velasquez, reprezinta comoara artistica a Spaniei.

El Greco (care insemna ,,Grecul") s-a nascut in Iraklion, Creta (pe atunci in posesia Republicii Venetiei), in 1541.Numele lui adevarat este Domenikos Theotokopoulos. Detaliile din viata sa din tinerete sunt sumare, dar probabil el a invatat sa picteze in orasul sau natal. Desi nici o lucrare din primii sai ani nu a supravietuit, probabil ca au fost pictate in stilul Bizantin popular in Creta la acea vreme. Era un om al carui gust pentru literatura clasica si contemporana parea dezvoltat in tinerete.

Lucrarile din Venetia si Roma

Prin anul 1566, el Greco s-a dus la Venetia, unde a ramas pana in anul 1570. El a fost angajat in atelierul lui Titian si a fost puternic influentat de Tintoretto, ambii maestrii ai Renasterii. Astfel de picturi venetiene ca ,,Iisus vindecandu-se" si ,,Orbul" demonstreaza asemanarea lui cu culorile lui Titlanesque si de folosirea spatiilor adanci ale lui Tintoretto. Mai multa inspiratie italieneasca i-a venit in anii pe care i-a petrecut la Roma, din 1570 pana in 1576. calitatile sculpturale ale artistului italian Michelangelo l-au inspirat, asa cum este evidentiat in ,,Pieta" si ,,Purificarea templului".

Mutarea in Spania

In Roma s-a intalnit cu cativa spanioli asociati cu biserica din Toledo, care probabil l-au obligat sa vina in Spania. In 1576 a parasit Italia si a ajuns in Toledo in primavara lui 1577. El imediat si-a inceput munca producand pentru biserica din Santo Domingo, el Antiguo, Presupunerea Fecioarei, o pictura ce marcheaza un punct de intoarcere in arta sa. Desi bazata pe Persupunerea lui Titian, in Santa Maria dei Frari din Venetia, culorile sunt mai putin italienate.

El Greco-maiestru sapniol

In 7586 El Greco a pictat una din marile sale opere, ,,Inmormantarea Contelui Orgaz", pt biserica Santo Tome din Toledo. Aceasta lucrare reprezinta un nobil toledan intins in mormantul sau. Deasupra sufletul contelui se ridica spre cer, dens populat de ingeri, sfinti, si

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • El Greco.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 004 cuvinte
Nr caractere:
10 290 caractere
Marime:
166.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Arte Plastice
Tag-uri:
pictor, opere, tablou
Predat:
la facultate
Materie:
Arte Plastice
Sus!