Tiparul offset

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descoperirea LITOGRAFIEI o datoram lui Alois Snefelder originar din Bavari si atrait in perioada 1771-1834.In 1798 a scris numele lui pe opiatra cu suprafata plana folosind un creion dintr-o pasta grasa.A umezit apoi toata suprafata pietrei cu appa.A aplicat pe suprafata gresata cerneala pasta.A presat apoi hartia peste aceasta,forma astfel tratata si a obtinut o imagine clara si litografia s-a nascut.

Imaginea poziiva de pe placa este transferata sau „rasturnata”(OFFSET) pe suprafta asternutului in negativ;asternutul transfera imaginea pe suportul de imprimare sprijinit de cilindrul de presiune in copie pozitiva,lizibila.

Principalele variabile în ecuaţia tiparului sunt tipul de suport şi cernelurile, această pagină prezentându-vă câteva noţiuni de bază despre modul optim în care acestea pot fi folosite şi combinate.

Sub această denumire este cunoscut procesul de transferare a cernelii din bateria de cerneluire pe placă, de pe placa pe cauciuc şi de pe cauciuc pe coala de hârtie. Procesul de transfer se face prin contact compresiv.

Tiparul offset

Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning).

Sistemul CMYK consta in combinarea a trei culori - Cyan, Magenta, Yellow - carora li se adauga Black , aceasta fiind singura posibilitate de a obtine un negru pur. Tipul de mix folosit este cel substractiv, pornind de la alb, cu cat este adaugata mai multa culoare, cu atat rezultatul final este mai inchis, pana la negru. In modelul de culoare CMYK valorile culorilor sunt exprimate pe o scala de la 0 la 100. O culoare cu o saturatie maxima este exprimata prin 100%, iar lipsa acesteia prin 0%. Cu ajutorul acestui model pot fi reproduse aproape toate culorile spectrului vizibil, mai putin unele culori precum roz si culorile fluorescente. Modelul CMYK este folosit pentru printare, culorile fiind obtinute suprapunand nuante de cyan, magenta si galben, creind astfel iluzia unor tonuri continui asemeni unei fotografii. Totusi datorita impuritatilor existente in cerneluri negrul nu poate fi obtinut doar combinand cele trei culori primare. Este necesara adaugarea cernelii negre pentru a compensa aceste impuritati. Codul CMYK se foloseste pentru tiparituri(ziare, reviste, carti, afise, etc.), sau orice obiect care este lovit de lumina din exteriorul obiectului respectiv, iar lumina reflectata din acel obiect, este perceputa ca fiind o anumita culoare.

Astfel, suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectele suprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară.

Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul şi luminozitatea imaginii tipărite. Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit.

În afara cernelurilor clasice (CMYK), există culori cu proprietăţi deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reacţionează la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul cărora se pot realiza tipărituri speciale.

Procesul de tipar offset se bazeaza pe un principiu fizic simplu: grasimea si apa sunt nemiscibile.

Procesul de tipar reprezinta procesul prin care se realizeaza transferul cernelii din bateria de cerneluire pe placa, de pe placa pe cauciuc si de pe cauciuc pe coala de hirtie.Procesul de transfer se face prin contact compresiv.

Placa de tipar prezinta doua zone: o zona oleofila si una oleofoba. Zona oleofila este cea cu desenul util.In timpul procesului de tipar placa trece intii prin dreptul valurilor(valului) de umezire care umezeste placa, curatind zonele oleofobe si depunind pe ele un film foarte subtire de solutie de umezire, de asemenea pregatind zonele oleofile pentru aderarea cernelii, lucru ce se petrece in momentul imediat urmator cind placa ajunge in dreptul valurilor de cerneluire. Dupa acest moment zonele oleofile cu cerneala pe ele ajung in dreptul cauciucului intra in contact cu acesta si ii transfera cerneala. De aici cerneala se va transfera pe coala de hartie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tiparul Offset.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 506 cuvinte
Nr caractere:
19 151 caractere
Marime:
590.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!