Stilul Gotic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stilul gotic se incadreaza intre secolele XII si XIV.Multe biserici si catedrale au fost construite in stilul gotic

“Raspandirea stilului gotic in Europa, a inceput cu anul 1140. Pe pamantul romanesc, stilul gotic ajunge relative tarziu, o data cu reconstruirea manastirii Cârţa, din sudul Transivaniei, catre mijlocul secolului al XIII-lea. Dezvoltarea ulterioara a fost inceata si cu aparenta modesta fara izbucnirea unor uriase catedrale”

Stilul gotic a fost precedat de arhitectura romanica si a fost succedata de arhitectura renascentista. Doua dintre elementele lor caracteristice ale architecture gotice sunt bolta in arc frant,numita si ogiva si arcul de sustinere al acesteia, asa numitul arc butant. Un al treilea element caracteristic care apare la multe cladiri gotice este rozeta, prezenta atat in basoreliefuri cat si in alte forme ornamentale.

Stilul care ulterior avea sa aiba identitatea definitorie sub numele de gotic, originase odata cu constructia numita Saint Denis Basilica, biserica din Saint-Denis, din apropierea Parisului.

“Arta gotica a fost numita asa, pentru ca oamenii o considerau barbara. In realitate, arta gotica a dat Europei adevarate monumente istorice. Arhitectii considerau monumentele romanice greoaie, masive si intunecate, pentru ca ferestrestrele erau mici si inguste. Prin cele doua inventii, ogiva si arcul de sustinere arhitectii au dat mai mult spatiu monumentelor”

Ferestrele erau mari si colorate si se numesc vitralii.Rozeta se gasea deasupra portalului.Peretii masivi erau sprijiniti de coloane.Bisericile sau catedralele in stil gotic erau niste cladiri foarte solide. Cele mai cunoscute opere gotice sunt domurile din Koln, Nurnberg si Bamberg si domul din Milano.

Stilul gotic este al doilea stil internaţional şi a apărut în secolul XII, fiind contemporan cu stilul romanic. Goticul se încadrează între secolele XII şi XIV, fiind răspandit în toate ţările Europei centrale, apusene, nordice şi ajungând până în Polonia şi în Carpaţi. Termenul "gotic" a apărut în Renaştere şi a fost atribuit artei în perioada afirmării oraşelor.

Spre deosebire de arta romanica ce a fost creata, conditionata si dezvoltata in principal in ambianta monastica, arta gotica este preeminent urbana.

In comparatie cu stilul romanic, stilul gotic se distinge prin urma¬toarele caractere generale :

a) Planul predominant e cel de cruce latina (romana), iar edificiile sunt de dimensiuni mari.

b) Zidurile masive din stilul romanic sunt inlocuite cu ziduri mai subtiri si inalte, sprijinite la exterior de contraforti in forma de arcuri butante (proptitori ingusti si inalti, meniti sa preia o parte din greutatea boltilor).

c) Interiorul e impartit (ca si la basilici) in mai multe nave longitu¬dinale, (trei sau cinci), delimitate prin siruri de coloane subtiri.

d) Elementul nou si specific stilului gotic e arcul frant sau ascutit (unghiul format de intretaierea a doua segmente de cerc), dar mai ales ogiva si bolta ogivala (bolta sprijinita pe doua arcuri diagonale de sus¬tinere, care se incruciseaza in punctul de cheie a boltii). Elementele acestea aparusera sporadic, inca din sec. XII, la unele catedrale roma¬nice din nordul Frantei.

e) Dintre incaperile bisericilor de tip romanic dispar nartica de la fatada si criptele de sub chor, dar se mentin deambulatoriile, formate din siruri de coloane, iar absidele altarului sunt mai mult poligonale decat semicirculare, fiind flancate spre exterior de mici capele.

f) Ferestrele sunt foarte numeroase, largi si inalte, terminate in forma de rozeta sau de flacara si impartite longitudinal prin colonete, avind geamuri multicolore (vitralii translucide), care dau interiorului lu¬mina multa (goticul a cultivat cel mai mult arta vitraliilor, dintre care unele cuprind o minunata iconografie a sticlei colorate, fiind adevarate opere de arta).

g) In ornamentatia interioara pictura este intrebuintata mai putin ; predomina (mai ales la exterior) sculptura monumentala (statuara).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stilul Gotic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 215 cuvinte
Nr caractere:
12 652 caractere
Marime:
96.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Profesorului:
Gheorghe Calcan
Sus!