Sandro Botticelli

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Renasterea pag. 3
I.1. Arhitectura renascentista pag. 3
I.2. Patroni si artisti pag. 5
I.3. Genii supreme pag. 6
II. Florenta pag. 8
II.1. Prezentare generala pag. 8
II.2. Tezaure arhitecturale pag. 9
II.3. Palate si sculptura medievala
Si renascentista pag. 10
II.4. Galerii de arta. Poduri si biserici pag. 11
III. Sandro Botticelli pag. 15
III.1. Viata artistului pag. 15
III.2. Galeria de creatii pag. 17
III.3. Stilul si tehnicile pag. 22
III.4. Capodopera. Nasterea lui Venus Pag. 27
III.5. Lucrari importante pag. 29
Bibliografie

Extras din referat:

I. RENASTEREA

Renasterea este denumirea folosita pentru a descrie perioada schimbarilor culturale ce au avut loc în secolele al XV–lea si al XVI–lea în Italia si care au influentat, în final, cea mai mare parte a Europei. Renasterea a dus la o schimbare a valorilor umane – un avânt de energie si de încredere în potentialul uman – care a avut numeroase consecinte. Printre cele mai spectaculoase consecinte se pot enumera înflorirea artelor si noua viziune asupra rolului artelor si a artistilor în viata societatii.

Renasterea a început în Italia. Cauzele care au adus la aparitia acestui curent sunt multiple. Italia era, la acea data, cea mai bogata tara din Europa si era posesoarea unei îndelungate traditii artistice. Avea multe orase independente, înfloritoare economic, populate cu comercianti si bancheri nerabdatori sa-si vada numele imortalizat în diferite portrete comandate, în palate noi care se construiau sau în capele somptuase ale familiilor. Toata aceasta bogatie materiala nu putea garanta aparitia artei de mare valoare dar a oferit artistilor suficiente oportunitati pentru a-si îmbunatatii stilul si pentru a-si etala talentele.

I.1. Arhitectura renascentista

Italia era o tara cu multe orase frumoase, fiecare dintre ele având o anumita traditie artistica. Nu exista nici o îndoiala ca Florenta a fost pe primul loc, în secolul al XV-lea, în care a aparut curentul artistic numit Renastere.Construirea catredralei orasului i-a oferit lui Lorenzo Ghiberti (1378-1455), primul mare sculptor renascentist, multe ocazii de a-si demonstra talentul. În anul 1402 s-a organizat un concurs, cu scopul de a desemna atelierul care avea sa proiecteze si chiar sa realizeze portile din bronz ale baptisterului catedralei. Ele trebuiau construite dintr-o serie de placi, formând un relief. Concursul a fost câstigat de Ghiberti cu lucrarea ,,Sacrificiul lui Isaac”. Isaac era reprezentat gol, având un corp atletic, clasic - o maniera foarte diferita fata de vechiul stil ascetic,bisericos al artei epocii medievale.

Capodopera lui Ghiberti o reprezinta cele doua seturi de porti ale baptisterului din Florenta. Un numar mare de artisti renumiti au învatat arta sculpturii în atelierul artistului, printre care si Donatello (1386-1466) care si-a întrecut maestrul. Opera lui, plina de viata, cu multe trasaturi clasice, include si celebra sculptura din bronz David. Ea a fost creata în anul 1430 si a constituit începutul unei noi perioade a Renasterii. David apare ca un razboinic gol, cu un picior pe capul lui Goliat. Statuia a fost prima lucrare de dimensiuni mari, reprezentând un nud, în picioare, în arta europeana de dupa antichitate.

Apartinând aceleiasi generatii, Filippo Brunelleschi (1377-1446) a fost unul dintre cei mai mari arhitecti ai Renasterii timpurii. Originar din Florenta, el a studiat monumentele antice care au influentat multi arhitecti si oameni de stiinta.Teoria antica romana si operele reprezentative au devenit conoscute pe scara larga si multe din elementele arhitecturii clasice au început sa fie utilizate. Aceste influente s-au facut simtite în arhitectura multor cladiri si ele au continuat pâna în zilele noastre. Cea mai renumita lucrare a lui Brunelleschi este cupola bisericii Santa Maria del Fiore, proiectata în anul 1420, o mare realizare inginereasca, datorata în mare masura tehnicilor romane pe care artistul le-a studiat. Tot el a fost cel care a enuntat, pentru prima data, legile perspective-desenarea unei scene pe o suprafata plana, astfel încat desenul sa para a avea adâncime, prin îndepartarea graduala de prim-plan. Principiul enuntat a fost de o mare valoare pentru sculptura, dar mai ales pentru pictura. Pictorii nu aveau modele antice pe care sa le poata imita, neexistând nici un artist grec sau roman a carui opera sa fie cunoscuta. Ei au început sa creeze în spiritul antichitatii, spiritul pe care ei si-l imaginau a fi cel mai potrivit. Massacio (1401-1428) a fost primul pictor care a creat imagini monumentale în spirit naturalist

Observații:

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA

FACULTATEA MANAGEMENT AGRICOL

SPECIALIZAREA IMAPA

REFERAT LA DISCIPLINA TURISM CULTURAL

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sandro Botticelli.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
7 395 cuvinte
Nr caractere:
36 913 caractere
Marime:
2.61MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Profesorului:
Ioan Petroman
Sus!