Reabilitare urbană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Strada Lapusneanu a reprezentat un nod de circulatie cu semnificatie speciala in configuratia orasului Iasi

, in zona limitrofa existand importanti poli de atractie ai orasului.

Primind actuala denumire incepand cu anul 1866, strada a cunoscut la sfarsitul sec. al XIX-lea o perioada de maxima inflorire datorita marii diver¬sitati de functiuni si comertului cu produse unicat, adapostite in spatiile des¬chise spre aceasta artera preponderent pietonala.

Strada era pavata, iar pe laterale erau trotuare strajuite de felinare cu gaz.

Mutarea capitalei la Bucuresti a determinat inceputul unei accentuate perioade de decadere a urbei noastre din toate punctele de vedere. Si in plan urbanistic nu mai inregistram constructii de amploare, exceptie fiind Palatul de Justitie. Vechiul farmec al fostei capitale a Moldovei a inceput, cu timpul, sa se piarda. O parte din cladiri din diverse motive si-au schimbat destinatia originala si si-au modificat arhitectura. Datorita conditiilor obiective (distrugerilor datorate razboiului) sau planurilor de transformare urbanistica fortata au dus la situatia actuala in care orasul nu mai dispune de un fond de cladiri vechi care sa-l reprezinte.

Incepand cu a doua jumatate a sec. al XX-lea, strada Lapusneanu, prin schimbarile economice si sociale, si-a pierdut destinatia initiala de strada comerciala si de promenada. Configuratia tesutului urban in zona a suferit modificari insemnate in timp, in special la extremitatile axului. Trama stradala prin constructiile realizate in Piata Unirii (anii 1960-1970) si in zona Centralei telefonice dupa 1990, sunt interventii ce au adus modificari importante spa¬tiului ambiental. Actualmente, traseul strazii Lapusneanu este pastrat intre Piata Eminescu si Hotelul Traian.

In anul 1866, in mandatul primarului orasului Iasi, Dimitrie Gusti, au fost redenumite mai multe strazi, printre care, Ulita Sarbeasca care a devenit Strada Lapusneanu.

Casa cea mai insemnata de pe aceasta strada, devenita simbol istoric, este astazi Muzeul Unirii. A fost construita intre anii 1806-1809 de Costache si Eliza Catargiu.

De strada Lapusneanu se leaga numele unor mari personalitati ale istoriei romanilor domnitorul Al. I. Cuza, regele Ferdinand si culturii, Mihai Eminescu, Ion Creanga , Ion Luca Caragiale, George Enescu, Haricleea Harticulari Darclee.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reabilitare Urbana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 877 cuvinte
Nr caractere:
11 440 caractere
Marime:
17.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!