Produse pentru Îmbrăcat Capul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gama sortimentală a articolelor pentru îmbrăcat capul este foarte largă, cuprinzând diferite tipuri de produse, cu funcţii de protejare a capului, precum şi funcţii estetice, existând însă şi produse care îndeplinesc funcţii pur decorative în sistemul costumului.

Analizand pozitia produselor pentru imbracat capul in functii de valoarea raportului dintre functional si estetic, se constata ca acestea ocupa un loc important in sistemul costumului, fiind chiar mai importante ca alte componente ale acestuia (cum ar fi incaltamintea sau accesoriile).

Abordarea sistemica a cercetarii costumului demonstreaza rolul concret al produselor pentru imbracat capul. Pozitia naturala a produselor pentru cap asigura dezvoltarea verticala a sistemului, conducand la finalizarea sa logica, echilibrand sau fortand dezvoltarea sa in sus.

Incepand cu secolul al XVII-lea, costumul este format din mai multe straturi, fiecare dintre acestea avand corespondent in produsele pentru imbracat capul. De exemplu, costumul olandez, din secolul al XVII-lea era format din imbracamintea exterioara si palaria corespunzatoare, apoi din rochie si boneta, iar camasa de noapte era completata cu boneta de noapte. Produsele pentru cap erau coordonate cu restul imbracamintei, nu numai ca marime si caracter al formei, ci si cromatic, ca tip de material si garnituri.

Daca pe parcursul evolutiei istorice produsele pentru cap desavarseau sistemul de forme al costumului in fiecare strat al sau, in prezent aceasta corespondenta nu se mai pastreaza.

Astfel, la sfarsitul secolului XX, cand rolul dominant in conturarea siluetei caracteristice l-a jucat maneca, palariile erau foarte mici. La inceputul secolului XX, in costum intervin schimbari fundamentale, manecile se micsoreaza, palariile se maresc, astfel incat pe la 1912 capata marimea maxima.

Ulterior, palariile masive lasa treptat locul produselor de marime moderata, care la randul lor sunt inlocuite de palariile sub forma de casca (pe la mijlocul anilor 1920).

Pe parcursul anilor 1930 si 1940 nu are loc schimbarea brusca a masei produselor pentru cap, modificarile producandu-se pe alti parametri.

In figura 1 se prezinta corespondenta dintre forma imbracamintei si forma produselor pentru cap pe parcursul primei jumatati a secolului XX.

Pe la mijlocul anilor 1950 revine palaria cu volum mare.

In anii '60, cand masa costumului se micsoreaza, produsele pentru cap isi pastreaza volumul.

In anii '70, alternanta formelor isi pastreaza consecventa, astfel incat in costum revin palariile anilor 1920-1940. Pentru majoritatea variantelor de manifestare a structurii costumului acestei perioade este caracteristic asa numitul “cap mic”, cu articolele de imbracat capul foarte mici.

Pe parcursul perioadei luate in studiu se considera ca in anii '40 a existat cea mai organica legatura intre imbracaminte si produsele pentru cap. In aceasta perioada, au predominat siluetele in X, dreapta sau trapez, la care linia umerilor era accentuat dilatata, astfel incat produsele pentru cap trebuiau sa fie foarte ajustate si miniaturizate pentru a nu exercita “presiune” asupra umerilor masivi. Aspectul geometric general al produselor pentru cap din aceastta perioada poate fi considerat ovalul cu forme complexe.

Frecvent, aceste palarii de volum si masa mica aveau o brusca deplasare pe frunte a liniei de sprijin pe cap. Ca rezultat al “spiritului” razboinic al perioadei apar palariile inspirate din echipamentul militar(berete de marinar, berete, palarii tip casca de pilot). Printre variantele “fantezi” se aflau palariile tip turban, capisoanele, palariile cu pompoane.

O larga raspandire in produsele uzuale sau de ocazie o are voaleta, de diferite marimi, facturi si modele.

Se poate concluziona ca in costumul secolului XX, factorul principal care si-a exercitat influenta asupra modei produselor pentru cap a fost dezvoltarea zonei umerilor.

In figura 2 se arata ca raportul volumelor imbracamintei si a produselor pentru cap se afla in general in relatie invers proportionala.

Clasificarea produselor pentru imbracat capul

Datorita diversitatii foarte mari, clasificarea acestor tipuri de produse se face dupa mai multe criterii:

- dupa anotimpul in care se poarta:

-iarna;

-vara;

-intersezon;

- dupa categoria de purtatori:

-femei;

-barbati;

-copii;

- dupa materia prima de baza:

- blana;

- piele;

- tesaturi,

- tricoturi,

- materiale netesute(fetru);

- dupa numarul de straturi din care se realizeaza:

-dintr-un strat;

-din mai multe straturi;

- dupa modul de imbracare a capului:

-produse ce copie forma capului;

-produse ce aproximeaza forma capului;

-produse cu forme diferite de ale capului;

- dupa modalitatea de asigurare a formei spatiale necesare imbracarii capului:

-produse obtinute prin asamblarea unor repere cu forme geometrice clare;

-produse tricotate sau crosetate;

-produse ce-si primesc forma prin procedee mecanice insotite de tratamente umido-termice (modelare pe forme tip manechin);

-produse obtinute prin drapare sau infasurare;

Observații:

A fost prezentat la disciplina design vestimentar

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse pentru Imbracat Capul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
4 744 cuvinte
Nr caractere:
27 556 caractere
Marime:
2.66MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!