Muzica la greci

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru greci muzica era o artă fundamentală şi - prin capacitatea ei de a crea anumite stări sufleteşti, anumite sentimente - un” instrument de educaţie prin excelenţă”, după cum afirmă Platon.

Muzica la vechii greci era strâns legată de ritualurile religioase, de munca de la ţară, de diferite momente din viaţa individului, a familiei sau a cetăţii. Dezvoltarea muzicii este strâns legată şi de istoria poeziei greceşti.

Muzica elină s-a caracterizat prin existenţa unei scări muzicale constituită din 15 sunete, formând mai multe game descendente. Acestea alcatuiau diferite moduri:

• Dorian -mod grav, grandios, cel mai vechi şi cel mai popular;

• Lidian-oriental şi delicat;

• Frigian-entuziast, exaltat, frenetic;

• Modul ditirambului dionisiac.

Instrumentele muzicale ale grecilor sunt grupate în câteva familii principale:

a) Instrumente cu coarde precum: harfa (instrument împrumutat din Egipt), lira si chitara (instrumente pur greceşti). Cântecele grecilor erau de obicei acompaniate de liră, instrument cu 7 coarde prevăzut cu o cutie de rezonanţă, alcătuită la început din carapacea unei ţestoase, crearea ei fiind atribuită lui Hermes -Mercur din mitologia romană-, după cum stă mărturie “Imnul homeric” închinat acestui zeu.

b) Instrumente de suflat: un fel de flaut cu unul sau două tuburi numit „ salpinx”, fluierul ( “aulos”), un falut alcătuit din mai multe tuburi asemanător naiului nostru cunoscut şi sub numele de „ flautul lui Pan”.

c) Instrumente de percuţie : cimbole, sistre, tobe, crotali şi timpane.

În antica Heladă , muzica a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri, prima dovadă fiind picturile cretane de pe sarcofagul Haghia Triada, pe care se pot observa printre participanţii la o ceremonie cântăreţi din liră.

• Anul 800 î. e.n.

-Homer, marele poet elin lasă posteritaţii preţioase documente asupra muzicii antice.

• Secolul VIII î. e. n.

-consemnarea în scris a numelor învingatorilor la Jocurile Olimpice. Întrecerile muzicale nu erau însă incluse în Jocurile Olimpice şi s-au sitauat pe primul loc în aşa numitele “ jocuri pithice”, ce aveau loc în onoarea lui Apollo. Jocurile Olimpice se ţineau în oraşul Delphi începând din anul 500î.e. n. şi constau în interpretarea vocală cu acompaniament instrumental, iar apoi in executarea unor lucrări de sine stătătoare la chitară si aulos.

-constituirea şcolii muzicale poetice din insula Lesbos ce a avut o importanţă deosebită în dezvoltarea liricii solistice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muzica la Greci.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 486 cuvinte
Nr caractere:
6 785 caractere
Marime:
11.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!