Previzualizare referat:

Extras din referat:

A. CE ESTE MODA:

1. De-a lungul secolelor persoane fizice sau societăţile s-au folosit hainele ca o forma de comunicare nonverbal pentru a indica ocupatia, gradul, sexul, disponibilitate sexuală, localitate, clasa, averea şi grupul de afiliere. Moda este o forma de libera exprimare. Ea cuprinde nu numai de îmbrăcămintea, dar şi accesoriile, bijuteriile, hairstylesmul, saloanele de frumusete si body art.

2. Moda ca un semn de sistem

Moda este un limbaj de semne, simboluri şi iconografie,nonverbal ce comunică sensuri despre indivizi şi grupuri. Moda în toate formele sale de la o tatuaj şi navele, la cele mai noi hairstyle, este cea mai bună formă de iconografie pe care individual isi exprima identitatea . Aceasta ne permite să ne facem înţeleasi de privitor.

3. Moda ca un Barometrul de schimbările culturale

Cum se va percepe frumusetea sau uratenia din corpul nostru este dependenta atitudini lor culturale. De exemplu este forma frumoasa de sex feminin, pictata de Rubens subliniind forme voluptoase si consideratae urate în zilele noastre.

Astazi capacitatea remodelarii noastre constante in moda este monitorizata de de curentele culturale. Cei care trec acest testul de moda invariabil petrec viaţa lor absorbiti într-un cerc de dieta, exercitiul, cosmetice, chirurgie si alte regimuri.

4. Nevoia de apartenenta la grup

Reticenţa noastră de a ne oferi transformari regulate se face prin dieta, exercitiu, constanta şi conştienta de utilizare a specificelor vestimentatii care ne pun in valoare defectele fizice. Astfel, ne străduim să ţinem pasul curentului cultural, astfel încât să se simtă mai bine, sa apartina grupului, indifferent de grup. Grupul afiliere fiind principala preocupare cu privire la moda.

5. Rolurile

O caracteristică înăscute a fiinţei umane este dorinta de a depune eforturi pentru diferenţiere. Sociologi împrumutat cuvântul "rol" de la teatru, deoarece, la fel ca actorii, persoane fizice isi joaca propriile roluri..

B. MODA CA SISTEM, VĂZUTĂ DIN PRISMA INFORMAŢIEI CONŢINUTE ÎN HAINA – LIMBAJ:

Industria modei, depinde foarte mult de o serie de “mituri” care produc o faţadă aparent inocentă, dar care, de fapt, are menirea de a impulsiona consumul.

Fără această “mitologie” a îmbrăcăminţii, oamenii ar fi mult mai fericiţi cu ceea ce se chiamă “consumul lent” de îmbrăcăminte - hainele, în general “mor” destul de lent.

Miturile sistemului modei sunt create ca să accelereze consumul şi să impulsioneze vânzările, dar mai ales pentru a încarcera oamenii (mai ales femeile) într-un univers controlabil, care poate genera atitudine de consum, prin intermediul unui discurs al funcţiilor interşanjabile, stratificate şi repetabile. Consumul înseamnă venit discreţionar, care trebuie să provină de undeva.... Într-un interviu care a vut loc în 1967, ROLAND BARTHES, declară că Sitemul modei apare aşa cum „crede că a descoperit” ca posibilitatea unei analize imanente a sistmelor semnului, altfel văzut decât ca limbaj, venind cu o dublă propunere: cea de a explica sistemul modei şi cea de a rafina un sistem extra-lingvistic de analiză pe acestă temă .

Fascinaţia Modei este prezentă şi în "Erte, or À la lettre" (1973) în care notează că «Moda este o inscripţie, cretă prin procedee tehnice şi normalizată de un COD”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 870 cuvinte
Nr caractere:
15 329 caractere
Marime:
20.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Profesorului:
Vasile Delia
Sus!