Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Moda este ansamblul de gusturi, preferinte, deprinderi care domina la un moment dat intr-un mediu social, privind imbracamintea, tinuta, comportarea."

Cartea prezentata in acest referat, Moda, scrisa de Dominique Waquet si Marion Laporte cuprinde patru capitole in care sunt descrise multiplele aspecte sociologice, psihologice, simboliste, economice si politice ale fenomenului numit moda, miscare naturala a societatii care exprima evolutia continua a vesmintelor.

Primul capitol prezinta evolutia conceptului de moda.

La sfarsitul secolului al XVII-lea moda era inainte de toate maniera, modul de a trai si de a te imbraca. In aceeasi perioada limba engleza imprumuta din franceza termenul ,,facon" pe care il transforma in ,,fashion", pentru a desemna notiunea de moda. Cuvant cu sensuri va-riate, moda este conceputa in zilele noastre ca un curent. Ea se naste, se dezvolta si se stinge.

Moda constituie un fenomen social si psihologic universal care transcede spatiul si timpul. De la tesatura, culoare sau forma de haina pana la o destinatie de calatorie, totul poate fi obiect al modei. Imbracamintea reprezinta principalul indicator al modei, revenindu-i rolul de a diferentia pe unul in raport cu celalalt.

Moda atinge de asemenea si podoabele corpului, apoi imbinarile de spatii si volume in care se misca corpurile, spatiile si volumele insele.

Procesul de evolutie a unui curent de moda cuprinde cinci etape:

1. Ideea novatoare care exprima ruptura cu prezentul a obiectului de moda si a ansamblului caracteristicilor sale.

2. Adoptarea de catre un grup restrans.

3. Transferul in cercuri concentrice in care inovatia se extinde catre grupuri apropiate socio-logic de initiator, ideea novatoare fiind reprodusa intocmai asa cum a fost creata.

4. Raspandirea si transformarea, adoptarea ideii prin imitatie, declansand una sau mai multe transformari care altereaza inovatia.

5. Generalizarea. Masa preia formele alterate ale ideii novatoare, pe care le aplica in tinuta vestimentara, coafura, stil de viata.

Moda este considerata un etern reinceput, elementele ce o constituie, culori forme si materiale, intinzandu-se fiecare pe o plaja infinita de valori. Mai multe curente de moda coexista si isi imprumuta reciproc elemente de forma, material, culoare, insa evolueaza diferit.

Al doilea capitol parcurge numeroasele puneri in scena ale costumelor si modelor.

Moda poate fi descrisa prin intermediul teatrului, poeziei, romanelor. Vesmantul poate avea un rol marginal sau traieste impreuna cu personajul. Primele scrieri referitoare la istoria vesmantului au aparut in timpul Renasterii, dar abia in secolul al XIX-lea apar primele lucrari structurate, iar in ultimul sfert al secolului XX studii istorice asupra modei.

Imaginile vesmintelor depasesc simplul cadru al ilustratiei de moda, ele participand la evolutia curentelor, chiar le fabrica si contribuie la legitimarea lor artistica. In cinematogra-fie, vesmantul participa la crearea unui personaj si ii confera acestuia realitatea.

Un rol important in moda il ocupa fotografia. Evolutia modului de a fotografia haine-le, dincolo de schimbarile produse de tehnica fotografiei, a facut ca moda sa treaca de la sta-diul de subiect al unei poze la acela de obiect de creatie.

Primele fotografii dateaza din anul 1856, realizate de catre Mayer si Pierson pentru albumul de 288 de clisee comandat de contesa de Castiglione, insa abia intre anii 1880-1890 fotografia cunoaste adevarata sa dezvoltare. La inceputul secolului XX ea devine o activitate independenta, tot atunci aparand si profesia de model-manechin.

In anii '30 in America fotografiile incep sa inscrie hainele intr-o anumita atmosfera, in timp ce in Europa fotografia se inspira din vesmant, inscriindu-se in valul suprarealist.

Bibliografie:

XXX, Dictionar de arta, Vol I, Bucuresti, Editura Meridiane, 1995

Dominique Waquet, Marion Laporte, Moda, Bucuresti, Editura Corint, 2003

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 444 cuvinte
Nr caractere:
7 450 caractere
Marime:
14.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Tag-uri:
moda, arta
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!