Biserica Evanghelică Sibiu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este unul din cele mai reprezentative monumente ale Sibiului, silueta turnului său se observă de la distanţă.Clădirile oraşului dau impresia-de fapt chiar aşa este-că înconjoară Biserica Evanghelică.

Istoric

Biserica Evanghelică din Sibiu este construită în sec.XIII-XIV în stil gotic, în mai multe etape, pe locul unei vechi bazilici fortificate.Această zonă constituie de fapt nucleul oraşului Sibiu, aici încă din sec.XII (1191) exista o bazilică romanică, un donjon şi un turn de poartă protejate de fortificaţii de pământ cu palisadă şi mai apoi din cărămidă.Acestea constituie primul rând de fortificaţii al Sibiului.

Din prima fortificaţie se mai păstrează, până azi, o porţiune de zid lângă turnul scărilor.

În jurul acestui nucleu, aşezarea se dezvoltă din punct de vedere urban economic şi spiritual.

Sibiul devine astfel prepozitură (Cibinium), Papa Celestin al III-lea a confirmat în 1191 independenţa bisericii germanilor din Transilvania, prin „Ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum”.

În aceste condiţii locul vechii bazilici romanice este luat de Biserica Evanghelică, construită în mai multe etape şi care este finalizată în anul1520.Ulterior,în partea de vest a fost adăugată ferula-încăpere ce adăposteşte numeroase epitafuri şi pietre funerare ale unor personalităţi ale oraşului şi zonei, fiind unică în ţară.Pe parcursul timpului patrimoniul Bisericii Evanghelice s-a îmbogăţit cu numeroase obiecte de cult, mobilier şi lucrări de artă foarte valoroase.

Aşezarea

Biserica Evanghelică este aşezată în zona centrală Sibiului, fiind flancată de Piaţa Huet la N, Liceul Brukenthal şi curtea comună cu biserica la S, pasajul scărilor cu zidul în trepte cu contraforţi laV.

Unul dintre aceşti contraforţi este asemenea uni arc butant , trecându-se pe sub deschizătura sa.

În interiorul primei incinte de fortificaţii au mai existat şi alte patru capele, turnul preoţilor care era şi turn de poartă şi alte edificii.La mijlocul sec.XIX are loc o sistematizare în urma căreia unele din aceste cladiri sunt demolate. În curtea Bisericii Evanghelice se află amplasată statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893) în veşmânt bisericesc, care mută aici sediul Episcopiei Evanghelice a Transilvaniei, a contribuit la dezvoltarea învăţământului în limba germană.Nu întâmplător tot în vecinătatea Bisericii Evanghelice fiind amplasat şi Liceul care poartă numele Baronului Samuel Brukenthal.

Bibliografie:

- HERMANN, FABINI. “Sibiul gotic”

- VASILE, DRAGUT. “Arta gotica in Romania”, Editura Meridiane, 1979, BUCURESTI

- VIRGIL, VATAŞIANU. “Istoria artei feudale in Tarile Romane

- http://www.turism.sibiu.ro/ro/be.htm

- http://patrimoniu.sibiu.ro/biserici/evanghelica/50

- OVIDIU DRIMBA, Istoria culturii şi civilizaţiei. Vol.1

Fotografii: internet,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biserica Evanghelica Sibiu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 579 cuvinte
Nr caractere:
8 062 caractere
Marime:
4.37MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!