Arta Greciei antice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ceramica

In epoca homerica erau interbuintate vasele "Diplion", numite astfel dupa una din portile cetatii Atena, unde au fost descoperite. Ele sunt superioare vaselor cretane prin ornamentele pe care le au, de stil mai mult geometric.Aceste ornamente sunt combinate din linii care formeaza zigzaguri, patrate, spirale si din figuri de oameni, de cai, ori de pasari stilizate foarte schematic, aproape abstractizate. Sunt redate cu multa precizie si scene de lupta ori nave de razboi, dispuse orzontal, in benzi sau frize. Aceste frize sunt despartite intre ele prin ornamente geometrice, totul avand un ritm atragator, echilibrat.

Se cunosc vase de pastrat uleiul, pentru cultul mortilor, numite "lecithe", vase pentru ospete, numite si "amfore", pentru vin si pentru untdelemn. Pe astfel de vase erau redate figurile, reprezentand scene mitologice, banchete ori jocuri sportive, la inceput in negru pe fond rosu, apoi in rosu pe fond negru.

Pictura

In lumea greaca s-a dezvoltat indeajuns si pictura, desi nu ne-au ramas multe creatii ale acestei arte.Interioarele se decorau cu picturi .Se faceau si tablouri portabile, care se expuneau intr-o sala cu siruri lungi de coloane, numita "Pynacles". De aici vine denumirea de pinacoteca, folosita in toata lumea (o cladire cu sali mari unde se expun tablouri spre a fi vazute de public).

In pictura decorativa, aderenta la zidurile interioare si exterioare, grecii antici au reprezentat figuri omenesti, plante, animale ori motive geometrice. Ca si in sculptura, in pictura s-a tinut seama de aspectele vietii, ale realitatii inconjuratoare, care au fost observate cu mult intens de catre artisti.

Grecii au lucrat si "mozaic"- un gen de pictura care consta in fixarea unor bucati de piatra sau sticla foarte mici, de diferite culori, intr-o pasta speciala care se intareste. Ei nu au aplicat mozaicuri pe pereti, ci numai pe pardoseala (mozaic pareimentar). De aceea, nu au reprezentat in mozaic decat prea putine portrete, mai mult plante si animale foarte stilizate sau elemente decorative geometrice, dar si unele scene din viata sociala, mai ales in epoca tarzie elenistica.

ARHITECTURA

Acropolis inseamna "orasul de sus " si fiecare oras grec isi avea o acropole a sa . Pentru lumea moderna Acropola Atenei este cea spre care se indreapta interesul si admiratia tuturor .Din initiativa lui Pericle , in jurul anului 447 i.Hr. Fidias , marele sculptor , a fost insarcinat , ca arhitect sef , sa coordoneze activitatea de construire a Acropolei .In 40 de ani au fost construite : templul Parthenon(447-432) , in partea de sud a platoului , Propileele (437-432) - constructie inaltata de Mnesicles si care inlocuia vechea poarta - si templul Erehteion (430-418-410) , care adapostea noua culte diferite .

In afara edificiilor de pe platou , pe aripa masivului de zidarie , care flanca in dreapta intrarea monumentala ,s-a construit un mic templu ionic , ridicat in cinstea zeitei Athena - Nike - Apteros , la 428 i.Hr.celebru pentru relieful cunoscut.Pe aripa masivului din stanga intrarii pe Acropole se afla Pinacoteca , galeria de picturi .

Langa Erehteion , sculptata de Fidias , se afla Statuia Zeitei Athena Parthenos (cea de 15 m.) ,a carei lance putea fi vazuta din departare de corabieri . Ansamblul armonios al Acropolei a devenit nu numai platoul sacru , loc al sarbatorii Panateneelor , ci si expresia idealului de civilizatie al epocii ,a aspiratiei spre frumos al grecilor .

Pericle a fost marea personalitate a momentului care a hotarat

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arta Greciei antice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 627 cuvinte
Nr caractere:
19 125 caractere
Marime:
20.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Tag-uri:
greci, arta
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!