Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sangele este un tesut lichid circulant, format din elementele figurate suspendate in plasma. Raportul dintre elementele celulare si plasma este de 45% si 55%.

Continutul mediu de sange din organism este de 5,5 litri.

Componentele sangelui

Elementele figurate ale sangelui reprezinta 45% din volumul sangvin. Aceasta valoare poarta numele de hematocrit sau volum globular procentual. Hematocritul variaza cu sexul (mai mic la femei), cu varsta (scade cu varsta) sau in functie de factori de mediu ambiant.Prin examenul microscopic al sangelui se observa trei tipuri de elemente figurate:

- globulele rosii (hematii sau eritrocite);

- globulele albe (leucocitele)

- plachetele sangvine (trombocitele).

Toate sunt produse de maduva rosie, au o durata de viata precisa si se regenereaza. Celulele ajunse la maturitate si care nu mai sunt functionale ies din circuitul sangvin. Fiecare dintre aceste elemente are rolul sau bine determinat. Astfel, eritrocitele, care sunt cele mai simple celule din organism, sunt alcatuite numai dintr-o membrana celulara, fara nucleu sau organite citoplasmatice. Membrana globulelor rosii asigura schimburile de substante intre celula si mediul inconjurator. Eritrocitele contin o proteina numita hemoglobina care le da acestora culoarea rosie si care asigura transportul oxigenului de la plamani la celule si al dioxidului de carbon de la tesuturi inapoi la plamani, pentru a-l expira. Durata de viata a eritrocitelor este de 120 de zile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sangele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 294 cuvinte
Nr caractere:
7 157 caractere
Marime:
16.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
sange, anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!