Reabilitarea și rolul kinetoterapiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Kinetoterapia reprezinta unul din mijloacele fundamentale pe care se bazeaza reabilitarea deficientilor motori.

Din punc de vedere etimologic reabilitarea provine de la termenul latin habilitas-atis care se traduce prin abilitate, dexteritate. Abilitatea reprezinta o calitate psihosomatica indispensabila care permite individului sa se adapteze la conditiile mediului inconjurator, sa devina util societatii din care face parte si sa obtina un minimum necesar de confort si satisfactii.

Din cauza faptului ca o serie de factori nocivi pot produce pierderea partiala sau totala a acestei calitati si a aparut necesitatea de a se realiza un sistem complex de asistenta medico-sociala, capabil sa recupereze social individul afectat.

Acestiu sistem de asistenta i se acorda pe drept cuvant denumirea de reabilitare.

Reabilitarea ca forma moderna de asistenta medico-sociala urmareste unificarea conceptiilor terapeutice si centralizarea lor, conlucrarea tuturor specialistilor, cu scopul realizarii unei terapii cursive, care sa aiba un efect tonic, mentinand o stare psihica normala a deficientului.

La baza reabilitarii stau doua premize esantionale pe care intreaga societate trebuie sa le accepte, ele putand fi enuntate ca lozinci de convietuire sociala cu deficientii motori.

Prima premiza: Fiecare individ normal este un invalid potential. Starea de sanatate deplina nu da dreptul oamenilor de a-i considera pe semenii lor infirmi rebuturi sociale.

A doua premiza: Nu exista invalizi, ci exista numai semeni de ai nostri care se considera ca atare din cauza greselilor noastre. Ea se refera la efectul atitudinilor noastre asupra tonusului psihic al infirmului. Intr-un mediu adecvat, unde gaseste sprijin si intelegere, infirmul nu se va mai considera ca atare.

Sfera conceptului de reabilitare apare extrem de vasta si are implicatii si rezonante sociale multiple.

Vazuta sub aceasta forma, reabilitarea se transforma dintr-o obligatie medicala intr-una sociala.

Reabilitarea reprezinta o forma de asistenta medico-sociala complexa, dar in acelasi timp unitara in conceptie, care se desfasoara continuu si are ca scop final reintegrarea in societate a deficientilor. Unele tari din Europa au adoptat termenul de readaptare, considerat mai apropiat ideii de redare a deficientului unui mod de viata util societatii.

Scoala franceza adopta termenul de reeducare, deoarececel de reabilitare se refera, in special, la actiunea de reeducare a infractorilor. Mijloacele reabilitarii: Recuperarea medicala Readaptarea psihica Educarea si reeducarea profesionala Readaptarea sociala Recuperarea medicala se bazeaza pe conceptiile terapeutice moderne, eficienta ei fiind invers proportionala cu perioada de timp necesara vindecarii, iar in cazul unor leziuni moefologice sau functionale definitorii, cu perioada de timp necesara formarii unor mecanisme compensatorii convenabile.

Readaptarea psihica sau mentinerea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reabilitarea Si Rolul Kinetoterapiei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
901 cuvinte
Nr caractere:
6 082 caractere
Marime:
11.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Anatomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!