Prâslea cel Voinic și merele de aur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Basmul Praslea cel voinic si merele de aur a fost publicat mai intai in revista Taranul roman ca apoi as fie inclus in volumul Legendele si basmele romanilor aparut in anul 1882. Incepand cu formula traditionala A fost odara ca niciodata autorul anonym ne introduce in imparatia unui imparat mare si puternic care avea in gradina castelului sau un mar ce facea mere de aur. Insa, el nu reusise niciodata sa manace din el, pt ca merele erau furate chiar inainte de a se coace.: a dorinta regelui, multi feciori au icnercat sa-l prinda pe hot dar incercarile lor au fost intotdeauna zadarnice. Dupa nereusitele celor 2 fii mai mari ai imparatului, fiul cel mic, Praslea, isi incerca si el norocul. Acesta reuseste sa-l raneasca pe hot si ii adduce tatalui sau merele mult ravnite.

Impreuna cu fratii sai, pleaca in cautarea hotului, dar el este singurul care ajunge pe teritoriul celalalt stapanit de trei zmei care furasera trei fete de imparat cu care urmau sa se insoare. Praslea invinge pe primii doi zmei si apoi cu ajutorul unui corb si al fetei celei mici, il omoara si pe al treilea. Invidiat de fratii sai, praslea este parasit de catre acestia in prapastie si se intorc la pala impreuna cu cele 3 fete, spunandu-I imparatului ca fratele lor este mort. Praslea este ajutat de o zgripturoaica, pe ai carei pui ii salvase, sa ajunga din nou in lumea lui, unde se angajeaza ca ucenic argintar. Fiind singurul care-I poate indeplini dorintele fetei celei mici este recunoscut de aceasta si de imparat. Cei doi frati ai sai sunt pedepsiti si astfel Praslea se casatoreste cu iubita sa, mostenind scaunul imparatiei dupa moartea tatalui sau.

Astfel actinuea se termina cu triumful adevarului in spiritual cinsetei si al dreptatii, autorul anonom implicandu-se afectiv in acest deznodamant prin intermediul formulei de incheiere. Fiind de o mai amre intindere decat o naratiune obijnuita, basmul are o actiune mai compleza, el cuprinzand mai multe intamplari, al caror timp si spatiu nu sunt bine definite.

Praslea este un personaj complex, desi este fiu de imparat, el are insusiri ale omului de rand. Istetimii ascutie pe care o dovedeste I se alatura si vitejia si curajul cu care ii infrunta pe zmei si unele insusiri supranaturale, insusiri caracteristice personajelor personajelor din basmul popular.

Din categoria presonajelor cu puteri supranaturale fac parte si zmeii, corbul, balaurul, zgripsoraica si puii ei, toti inzestrati cu puteri iesite din coum: forta, capacitate de metamorfozare. Din categoria personajelor reale fac parte imparatul, fii cei mari si fetele de imparatcare reprezinta de asemenea, o anumita dominanta de character: dreptate (imparatul), invidia si egoismul (fii cei mari0, dorinta de libertate (cele trei fete), sau dragostea si fidelitatea (fata cea mica). Indiferent ca sunt personaje fantastice sau reale, acestea reprezinta modele morale opuse, grupandu-se in fortele binelui si ale raului. Fortele binelui sunt constituite ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
738 cuvinte
Nr caractere:
3 968 caractere
Marime:
10.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Anatomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!