Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE 3
2. STRUCTURA PIELII 4
2.1 EPIDERMUL 4
2.2 DERMUL 6
2.3 HIPODERMUL 7
2.4 ANEXELE PIELII 8
3. FUNCTIILE PIELII 10
4. SCHIMBURILE PIELII 12
5. CULOAREA PIELII 13
6. TIPURI DE PIELE 14
7. IMBATRINIREA 15
8. SIMTUL TACTIL 16
8.1 EVOLUTIA SIMTULUI TACTIL AL COPILULUI 16
8.2 DEZVOLTAREA SIMTULUI TACTIL 16
8.3 ROLUL SIMTULUI TACTIL 17
8.4 TRANSMITEREA MESAJELOR 18
9. STUDIUL HAPTIC 19
10. STUDIUL HAPTIC 22
10.1 IMPORTANTA ATINGERII 22
10.2 THE HUG SHIRT 23
11. BIBLIOGRAFIE 24

Extras din referat:

INTRODUCERE

Veritabil invelis impermiabil, pielea este un organ complex, multistratificat. Ea constituie o bariera care se opune actiunii agentilor externi de natura fizica (lovire, taiere, zgariere, expunere la soare), chimica (produse toxice) sau bacteriologica (patrunderea bacteriilor).

Ea pastreaza de asemenea apa in organism. Pielea este cel mai mare organ al copului uman. La un corp de adult suprafata pielii este de 1,5-2 m2 si reprezinta 15% din greutatea totala a corpului. Grosimea sa variaza de la 0.5 la 5 mm, in functie de regiunile pe care le acopera si in functie de solicitarile la care este expusa. Este fina pe pleoape si foarte groasa pe talpa picioarelor.

Rolul multifunctional al pielii este reflectat prin multitudinea de celule ce se gasesc in tesuturile ei.

Un centimetru patrat de piele umana contine 200 de nervuri, 10 fire de par, si muschi microscopici, 100 glande sudoripare, 15 glande sebacee, 3 vase de sange, 12 receptori de caldura si 2 receptori de frig precum si 25 de receptori sensibili la presiune.Impreuna cu parul si unghiile, pielea se mai numeste tegument, sau sistem tegumentar.

2. STRUCTURA PIELII

Privita la microscopul optic pielea apare formata din epiderm si derm sub care se gaseste un strat de grasime atasat pielii numit hipoderm.

2.1 Epidermul este invelisul exterior al pielii, cu grosime variabila de la ~0.1 mm ( pe pleoapele) la 1 mm (pe palme si talpa). Este un strat suplu, elastic si impermeabil pentru unele solutii si gaze, ca si pentru microbi. Epidermul contine numar mare de proteine, ca keratina, care ii confera robustete si elasticitate. Suprafata epidermului nu este uniforma, prezentand santuri superficiale si orificii pe unde ies firele de par si transpiratia.

Pe palme si pe varful degetelor, pielea prezinta adancituri fine, formand un desen particular pentru fiecare individ, numit amprente, folosite in medicina legala si politie.

Epidermul este format din mai multe substraturi.

Cele cinci straturi, plecand de la exterior sunt:

- stratul cornos (stratum corneum aflat la exterior)

- stratul lucid (stratum lucidum)

- stratul granulos (stratum granulosum)

- stratul filamentos (spinos, stratum spinosum)

- stratul bazal sau germinativ (stratum basale, germinativum)

Stratul cornos (10-50 um), este invelisul periferic de keratina, format din celule moarte, fara nucleu, aplatizate (latime ~30um, grosime 0,5um), dispuse sub forma de coloane ce se interpatrund (similar caramizilor dintr-un zid), care izoleaza pielea de apa din exterior. Acest invelis este reînnoit regulat: celulele mai vechi cad – se descuameaza si sunt înlocuite la randul lor. Stratul granulos este stratul intermediar în care celulele se imbogatesc cu keratina inainte de a-si continua ascensiunea spre startul cornificat. Noile celule ale epidermului se nasc in stratul spinos si in cel bazal.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pielea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 869 cuvinte
Nr caractere:
35 370 caractere
Marime:
393.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!