Osteoporoză

Extras din referat:

“De osteoporoza nu se moare ! “ se spunea mai demult, considerandu-se ca afectiunea este o manifestare normala a varstei inaintate . Insa ignoranta in legatura cu aceasta stare patologica este foarte costisitoare – in vieti, in calitatea vietii si in bani. Astazi stim ca, in tarile apusene, osteoporoza este cea mai frecvent intalnita tulburare metabolica a scheletului.

Cea mai frecventa suferinta a femeilor care au depasit varsta de 50 de ani este osteoporoza. Boala a scheletului, osteoporoza sau osteopenia se caracterizeaza prin diminuarea masei osoase, cu alterarea microarhitecturii tesutului osos, avand drept consecinta cresterea fragilitatii osoase si a susceptibilitatii la fracturi, in special de sold, antebrat si vertebre.

Durerile in coloana vertebrala, de care se plang multe femei in jurul varstei de 60 de ani sau mai mult, sunt rezultatul acumularii unor mici fracturi de compresiune ale vertebrelor si alterarii discurilor intervertebrale, care duc la scaderea in inaltime, la deformarea coloanei si la gibozitatea intalnita, adesea, la aceasta varsta.

▪ Din punct de vedere anatomopatologic exista doua mari tipuri de osteoporoza:

- osteoporoza de tip 1 - este osteoporoza osului spongios, trabeculara. Apare mai frecvent la femeie dupa menopauza. Este cauzata de modificarile hormonale si se poate corecta prin administrarea de hormoni. Acest tip de osteoporoza predispune la formarea de fracturi si tasari vertebrale.

- osteoporoza de tip 2 - este tipul de osteoporoza in care se pierde atat os cortical cat si trabecular. Apare cu frecventa egala la ambele sexe si se considera ca este datorata secretiei crescute de parathormon. Cel mai frecvent apar fracturi de sold.

▪Din punct de vedere al etiologiei osteoporozei exista osteoporoza primara sau osteoporoza secundara.

Osteoporoza primara - nu se cunoaste cu exactitate cauza. Cea mai frecventa forma de osteoporoza primara este cea de involutie. De asemenea, cazurile de osteoporoza care apar la tineri sunt de obicei forme de osteoporoza primara.

Osteoporoza secundara - reprezinta o manifestare a unei alte boli. Exista numeroase afectiuni care pot determina secundar osteoporoza:

- afectiuni endocrine: hipotiroidism, diabet zaharat tip 1, acromegalie, hipercorticism, hipogonadism - boli de tesut conjunctiv - osteogenesis imperfecta - afectiuni hematologice - mielom multiplu, leucemieanemie cronica - boli digestive – ciroza biliaraprimitiva, sindrom de malabsorbtie - afectiuni reumatismale - poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoietica - deficite nutritionale - aport redus de calciu, dieta vegetariana, malnutritie - tratamente medicamentoase - heparina, anticonvulsivante, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, metotrexat - imobilizare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Osteoporoza.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
1.45MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!