Operația de by-pass

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce este bypassul coronarian?

Bypass-ul coronarian este o interventie de revascularizare, folosita pentru a imbunatati fluxul sanguin al inimii la pacientii cu afectiuni severe ale arterelor coronare.

Afectiunile arterelor coronare apar atunci cand aceste artere care aduc sange pentru muschiul cardiac (numite artere coronariene) devin blocate datorita obstructiei cu un material numit placa ce se formeaza la interiorul vasului de sange. Daca blocajul este sever, pot apare dureri toracice (numite si angina), dificultati de respiratie si, in unele cazuri,infarct.miocardic

Bypass-ul coronarian este un tratament pentru aceste afectiuni. In timpul acestei operatii, o vena sau o artera sanatoasa este recoltata din alta parte a corpului si este grefata pe artera bolnava. Vena sau artera grefata ocoleste portiunea blocata din artera coronara. Acest nou pasaj va aduce sange bogat in oxigen pentru muschiul cardiac. Pot fi inlocuite pana la patru artere coronare in timpul unei interventii de bypass.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente operatii pe cord deschis realizate in lume. Medicii care o realizeaza se numesc chirurgi cardiotoracici.

Bypass-ul coronarian nu poate fi facut oricarui pacient cu arterele coronare bolnave. Multe persoane cu aceste afectiuni pot fi tratate prin alte mijloace, cum ar fi schimbarea stilului vietii, medicamente, sau alte proceduri de revascularizare numite angioplastie.

Bypass-ul coronarian poate fi o optiune de tratament daca pacientul are un blocaj sever pe o artera coronara mare care alimenteaza cu sange o zona importanta din muschiul cardiac - mai ales daca actiunea de pompare a inimii a fost deja afectata.

Poate fi o optiune si daca blocajul coronarian nu poate fi rezolvat prin angioplastie. In aceasta situatie bypass-ul este considerat cel mai eficient.

Daca pacientul este candidat pentru bypass coronarian, scopurile interventiei sunt:

- imbunatatirea calitatii vietii si scaderea frecventei crizelor de angina pectorala si a altor simptome ale bolilor coronariene,

- reluarea unui stil de viata mai activ,

- imbunatatirea capacitatii de pompare a inimii daca aceasta a fost afectata de un infarct miocardic,

- scaderea riscului de aparitie a infarctului miocardic (la unii pacienti, cum sunt cei cu diabet zaharat),

- imbunatatirea sanselor de supravietuire.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatia de By-pass.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 662 cuvinte
Nr caractere:
20 910 caractere
Marime:
31.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Tag-uri:
operatie, artera
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!