Influența tutunului asupra sănătății omului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bill era un barbat amabil, intelegent si puternic. El isi iubea familia. Insa in tinerete s-a apucat de fumat. Mai tirziu a urit acest obicei. Chiar in timp ce tragea dintr-o tigara, el ii sfatuia cu sinceritate pe fii lui sa nu fumeze, spunindu-le cit de neintelept este sa fumezi. De multe ori a mototolit un pachet de tigari in miinele sale puternice si l-a aruncat pe jos in camera, jurind ca nu mai fumeaza niciodata. Insa nu peste mult timp el se apuca din nou de fumat mai intii fuma pe ascuns, iar apoi de fata cu toti.

Bill a murit de cancer in urma cu 19 ani, dupa luni de suferinte ingrozitoare. Daca n-ar fi fumat, poate ca si azi ar fi fost in viata. Sotia sa ar fi avut inca sot, iar fii sai, un tata.

Ira, in virsta de 53 de ani (1997), sufera de emfizem, ca urmare a aproape patruzeci de ani de fumat. Pentru tratament, el are nevoie de o rezerva considerabila de oxigen lichid, care costa aproximativ 400 de dolari pe luna (1997). In 1994, noua zile de spitalizare l-au costat 18000 de dolari, ceea ce a ridicat cheltuielile pe care le-a facut Ira pentru ingrijirea sanatatii la suma de peste 20000 de dolari. Si totusi, Ira nu crede ca e neaparat necesar sa se lase de fumat. Pur si simplu am o dorinta irezestibila sa fac lucrul acesta, marturiseste el.

Cazul lui Bill si a lui Ira nu este unic. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bolile cauzate de tutun ucid anual aproximativ 4 milioane de oameni, adica unul la fiecare 8 secunde. Consumul de tutun este principala cauza evitabila a bolilor din intreaga lume. Daca actuala tendinta se mentine in urmatorii 20 de ani, principala cauza a mortii si a infirmitatilor din lume va fi fumatul.

Fumatul ucide. Cu toate acestea, peste tot exista persoane care fumeaza. In intreaga lume exista cel putin 1, 1 miliarde de fumatori, precizeaza OMS. Aceasta inseamna aproximativ o treime din adultii lumii (2000). In ultimii ani, numeroase tari au impus anumite restrictii in privinta tutunului, printre care se numera si restrictiile in privinta reclamelor la tigari. Totusi, multi considera inca fumatul o activitate sociala placuta. Industria filmului continua sa prezinte fumatul intr-o lumina atragatoare. In urma unui studiu efectuat de Universitatea California din San Francisco asupra filmelor care au adus cele mai mari profituri in perioada 1991-1996, s-a descoperit ca 80% dintre personajele principale masculine dintre aceste filme fumau.

Desi creste popularitatea folosirii tutunului intr-un ritm alarmant, creste si numarul datelor si statisticelor cit mai exacte cu privire la dauna pe care o aduce acest produs atit de mult folosit. Iata citeva exemple: Fumul de tigara contine peste 4000 de compusi daunatori sanatatii, dintre care 200 sunt otravuri bine cunoscute. Se stie ca 43 din aceste 4000 de substante chimice cauzeaza cancer. Printre ele se numara si cianura, benzenul, metanolul si acetilena. Fumul de tigara mai contine oxid de azot si monoxid de carbon, ambele gaze fiind toxice. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Tutunului Asupra Sanatatii Omului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 289 cuvinte
Nr caractere:
5 672 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Anatomie
Predat:
la gimnaziu
Sus!