Histologie generală și embriologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Histologia – este stiinta biologica care abordeaza microscopic, inframicroscopic si submicroscopic structura celulelor, tesuturilor, organelor, aparatelor si sistemelor in cadrul organismelor, ca tot unitar.

In structura organismului animal se disting cinci grupe principale de tesuturi: epiteliale, conjuctive, musculare, nervoase si sanguine.

Tesuturile epiteliale

Sunt formatiuni dispuse la suprafata corpului sau pe fata cavitara a unor organe care comunica cu mediul extern si sunt formate in totalitate din celule. Celulele care intra in alcatuirea tesuturilor epiteliale au forma variata : cubica, pavimentoasa, prismatica. Dupa modul de asezare a elementelor constitutive tesuturile epiteliale pot fi simple sau stratificate. In grupa tesuturilor epiteliale se intalnesc structuri morfologice specializate pentru indeplinirea unor functii de : protectie (sub forma de foite sau membrane care realizeaza acoperisuri sau captuseli pe suprafata sau interiorul organismului); secretie (celulele din membranele epiteliale sunt specializate in elaborarea unor substante si eliminarea acestora in mediul exterior).

Epiteliul cubic simplu este format din celule cubice cu rol de secretie sau resorbtie. Se afla in segmentele contorte ale tubilor uriniferi si canalele mici excretoare din diferite glande.

Epiteliul pavimentos simplu cuprinde mezoteliul (epiteliul seroaselor cavitare) si endoteliul (epiteliul cavitatilor inimii, al vaselor sanguine si limfatice).

Epiteliul prismatic simplu este format din celule prismatice, cu nucleul ovoid situat in jumatatea bazala a celulei.

Tesutul epitelial pseudostratificat este format din celule de forma prismatica dispuse pe un singur rand care se sprijina pe o membrana bazala. Pentru ca nucleii celulelor sunt situati la nivele diferite, apare impresia de stratificatie.

Tesuturile epiteliale stratificate au rol protector si sunt structurate diferit dupa modul si gradul de solicitare si protectie de la nivelul suprafetelor :

1. epiteliul statificat prismatic – este reprezentat de epiteliul de la nivelul cailor respiratorii.

2. epiteliul pavimentos stratificat necheratinizat (de tip mucos) – se dispune pe suprafetele supuse ruperii si uzurii (cavitatea bucala, faringele, esofagul, mucoasa ruminala). Este alcatuit din trei straturi de celule : bazal (germinativ sau profund), intermediar (mijlociu) si superficial.

3. epiteliul pavimentos stratificat de tip cornean are o structura similara epiteliului pavimentos stratificat necheratinizat, dar stratul germinativ este format dintr-un singur rand de celule prismatice atasate pe o membrana bazala bine dezvoltata.

4. epiteliul pavimentos stratificat de tip urinar este un epiteliu stratificat de tip mixt: stratul germinativ este format din celule cubice, stratul intermediar din celule cu aspect de „racheta de tenis”, iar stratul superficial din celule mari cu aspect de „umbrela”.

Epiteliile din suprafetele uscate sunt reprezentate de epiteliul de tip pavimentos stratificat cheratinizat din piele sau de tip cornos. Acest epiteliu este format din sase straturi de celule din care trei „vii” (bazal, intermediar si granular) si trei „moarte” (stralucitor, cornos si descuamant).

Tesuturile epiteliale glandulare. In organismul animal exista trei tipuri de glande:

- exocrine ( isi varsa produsul de secretie printr-un canal la suprafata epiteliilor ) ;

-endocrine ( isi varsa produsul de secretie direct in sange fiind lipsite de canale secretoare ) ;

-amficrine (au potentialitate dubla). Toate glandele sunt situate in tesutul conjuctiv si reprezinta stadiul cel mai organizat si specializat al celulelor epiteliale. Formatiunile secretorii ale glandelor sunt acinii glandulari. Ei reprezinta unitatile morfologice, structurale si functionale ale glandelor exocrine, endocrine si amficrine. La baza celulelor epiteliale se afla celulele mio-epiteliale.

Unitatile secretorii dupa natura secretiei se impart in :

- unitati de tip seros = acinii serosi ( sunt limitati de o membrana bazala pe care sunt asezate celule secretorii cu forma piramidala. Celulele contin la polul bazal ergastoplasma si la polul apical granule de zimogen ).

- unitati de tip mucos = acinii mucosi ( alcatuiti din celule tronconice sau aplatizate).

- unitati de tip mixt = acinii micsti ( sunt formati dintr-un complex de celule mucoase si seroase, predominand elemente mucoase invelite de celule seroase).

Observații:

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA

“ION IONESCU DE LA BRAD” IASI

FACULTATEA DE ZOOTEHNIE

SPECIALIZAREA ZOOTEHNIE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomie - Histologie Generala si Embriologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 238 cuvinte
Nr caractere:
27 794 caractere
Marime:
33.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Profesorului:
Teusan Vasile
Sus!