Grupe Sangvine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In prezent exista 29 de sisteme de sisteme de grupe sangvine recunoscute de ISBT (International Society of Blood Transfusion). Dintre aceste sisteme, cele mai cunoscute si cele mai importante in cazul transfuziilor sunt sistemle ABO si Rhesus (Rh). Toate grupele sangvine din cadrul celor 29 de sisteme sunt determinate de combinatiile a 29 de antigene de pe suprafata hematiilor si in total exista peste 400 de grupe sangvine.

Sistemul ABO

In cadrul sistemului ABO, exista patru grupe sangvine: O sau I, A (II), B (III) si AB (IV). Aceste grupe sunt determinate de prezenta sau absenta pe suprafata hematiilor a unor molecule antigenice, denumite si aglutinogeni. Cei mai importanti aglutinogeni sunt A, B si H. Anticorpii corespunzatori acestor antigene se numesc aglutinine si sunt denumiti anticorpi ± (Anti-A) si ² (anti-B).

Aglutinogenul H este prezent pe hematiile de grup O si este precursorul aglutinogenilor A si B (figura 1). Proprietatile antigenice ale acestor molecule sunt determinate de structura resturilor glucidice atasate miezului proteic. Astfel, prin adaugarea unui rest de N-acetil-galactoza la antigenul H se obtine antigenul A si prin adaugarea unui rest de Galactoza la antigenul H se obtine antigenul B. La randul lui, antigenul H provine dintr-un precursor denumit precursorul antigenelor ABO, prin adaugarea unui rest de fucoza.

Figura 1. Originea antigenelor ABO.

Aglutininele (anticorpii) corespunzatoare aglutininelor A si B fac parte din clasa imunoglobulinelor M (IgM), proteine cu masa moleculara mare care nu pot traversa bariera placentara. Aglutininele si anticorpii corespunzatori (de exemplu A si ±) nu se gasesc in sangele aceleiasi persoane. Daca ar intra in contact anticorpii si antigenii corespunzatori, ar avea loc o reactie antigen-anticorp (reactie foarte specifica) si hematiile ar aglutina si in final ar fi distruse. In functie de distributia antigenelor din hematii si a anticorpilor din plasma se disting 4 grupe sangvine, a carei denumire este data de tipul de antigen (tabelul 1).

Grupa sangvina Aglutinogeni (antigene) Aglutinine (anticorpi)

O H ± si ²

A A ²

B B ±

AB A si B lipsesc

Tabelul I. Grupele sangvine ABO

In Romania distributia grupelor sangvine este urmatoarea: 34% grup ), 41% grup A, 19% grup B si 6% grup AB.

Pe baza tabelului I se pote deduce schema compatibilitatii grupelor sangvine (figura 2).

Figura 2. Schema compatibilitatii grupelor sangvine

Asa cum se poate deduce din figura 2, regula de donare a sangelui este urmatoarea: in sangele donatorului nu trebuie sa existe antigene (aglutinogeni) care sa interactioneze cu anticorpii (aglutininele) primitorului. Prin urmare sangele se doneaza in interiorul aceluiasi grup, si de la grupul O (donor universal) la toate celelalte grupe. Persoanele cu grup AB sunt primitori universali, deoarece plasma lor este lipsita de aglutinine. Aceasta regula este valabila in cazul transfuziei unor volume mici de sange (pana in 500 ml). In acest caz, anticorpii din sangele donatorului nu sunt importanti si nu pot crea neplaceri deoarece volumul de sange transfuzat fiind mic, acestia se vor dilua foarte mult in sangele primitorului. In schimb, in cazul unor transfuzii cu volume mari de sange, anticorpii donatorului devin importantii pentru ca fiin in cantitate mare pot reactiona masiv cu antigenele de pe hematiile primitorului. In aceste cazuri transfuziile se realizeaza numai in cadrul aceluiasi izogrup (acelasi grup sangvin).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grupe Sangvine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 664 cuvinte
Nr caractere:
9 346 caractere
Marime:
336.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Profesorului:
paulescu dan ioan
Sus!