Deficiențe ale tiroidei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Glanda tiroidă este aşezată în loja tiroidiană, în partea antero-laterală a gâtului.Pe faţa anetrioară a părţii superioare a traheii, pe laturile acesteia si ale laringelui.Este formată din doi lobi- drept şi stâng- şi din istm.

Datorită aşezării lobilor şi istmului, tiroida are aspectul literei “H” . Ea are o culoare roz-cenuşiu.Mărimea glandei tiroide variaza foarte mult cu sexul,vârsta,momentul fiziologic,trecutul patologic şi zona geografică.În general,la adult, ea are o greutate de 30-40 grame; la femeie este puţin mai mare decât la bărbat.La exterior este acoperită de o capsulă conjunctivă care trimite septuri spre interior şi care impart lobii in lobuli, iar pe aceştia in foliculi glandulari ce se prezintă ca nişte vezicule.Foliculii conţin coloidul tiroidian, format dintr-o substanţă proteică pe care se fixează tiroxina. Din colid, tiroxina poate fi eliberată la nevoie si trecută în sânge.

Tiroida are o irigaţie foarte bogată, fiind organul cel mai abundent vascularizat din organism.Debitul sanguin circulator este de 360-600 mL/100 grame organ/minut.

Tiroxina este principalul hormon tiroidian din sânge.Tiroida exercită şi o acţiune complexă asupra celorlalte glande endocrine.Ea influenţeaza funcţiile ovarului,testiculului,suprarenalelor,hipofizei,paratiroidelor etc. Acţiunea aceasta a tiroidei este influenţată de secreţiile celorlalte glande endocrine, stabilindu-se astfel o interrelatie tireoendocrină. Pentru ca să dirijeze funcţionarea normala a organismului, tiroida trebuie să produca cantităţi normale de hormone. Dacă însă funcţionează defectuos şi produce cantităţi mai mari sau mai mici de hormone, organismul trece in stări anormale de funcţionare. Când tiroida produce o cantitate mai mica de hormone decât este necesar (hiposecreţie), se produce hipotiroidism; când ea produce o cantitate de hormone mai mare decat normal (hipersecretie) se produce starea cunoscută sub numele de hipertiroidism.

HIPOTIROIDISM

Hipotiroidismul poate să apară când glanda nu se dezvoltă sau are o dezvoltare slabă. Se mai pot prezenta cazuri în care glanda tiroidă se dezvoltă foarte mult, mai mult decât normal dar în acelaşi timp ţesutul glandular degenerează . În şfârşit, hipertiroidismul poate să fie provocat prin extirparea totală sau parţială a glandei.

În toate aceste cazuri, cantitatea de hormoni din organism este mică sau lipseşte. Din această cauză, în organism apar stări patologice foarte grave, cum sunt: scăderea metabolismului bazal, scăderea temperaturii corpului, tulburari trofice cutanate( căderea părului, unghiilor), oprirea dezvoltării intelectului, a glandelor sexuale, anemie, etc.Aceste stări se manifestă deosebit în faza copilăriei şi în aceea a maturităţii.

Hipotiroidismul în faza copilăriei. Când apare la copil, acesta rămâne mic, prezentând întârzieri în creşterea oaselor şi a dinţilor, precum şi o incompletă dezvoltare a glandelor genitale. Se menţionează deficienţe mintale, începând de la debilitate mintală uşoară până la cretinism. Individul are o înălţime mult mai mică decât talia normală, de 130-140 cm, stare care a fost numită nanism sau piticism tiroidian. De asemenea, în vârsta copilăriei se produce gigantismul (pana la 2m). Sub pielea bolnavului se adună un lichid mucos în cantitate mare, ceea ce dă o aparenţa de îngrăşare; această stare a fost numită mixedem. Ea este tot atât de caracteristică pentru hiportiroidism, ca şi nanismul. Se observă, de asemenea, o scădere marcată a metabolismului şi o schimbare a desfăşurării lui, favorizându-se depunerea de grăsimi în anumite organe. De asemenea, organismul bolnavului nu este capabil să reacţioneze normal faţă de temperature mediului înconjurător, avănd senzaţia de frig permanent, şi prezintă anemie, căderea părului, etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deficiente ale Tiroidei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 529 cuvinte
Nr caractere:
8 167 caractere
Marime:
12.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!