Alimentul tău să fie medicamentul tău, nu medicamentul tău să fie alimentul tău

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Ce este obezitatea
- Efectele obezitatii
- Cum tratam obezitatea
- “Light” sau “diet
- Nutritia adolescrentilor

Extras din referat:

1. Ce este obezitatea?

Obezitatea este una din problemele cele mai importante de sanatate cu care se confrunta medicina mileniului III.Originea latina a cuvantului “obezitate”(obedo,obedere=a manca in exces,mult si lacom) ne arata ca si in antichitate erau intalnite problemele date de depasirea greutatii ideale,dar o data cu evolutia societatii, acestea au fost intalnite tot mai frecvent.

Depasirea greutatii normale nu se face prin cresterea masei musculare sau a oaselor, ci prin formarea unei mase mari de tesut adipos,gras.Acest tesut adipos excesiv,sau grasimea depusa in organism, nu este numai cea vizibila pe abdomen, pe coapse sau intregul corp. Grasimea excesiva inseamna un numar extraordinar de mare de celule grase ce inconjoara si patrund in toate organele,invadand tesuturile si impiedicand functionarea normala.

Obezitatea este un pericol foarte mare pentru ca duce la cresterea riscului de imbolnaviri prin afectiuni cardiovasculare,diabet,hipertensiune arteriala,chiar si cancer,care scurteaza durata vietii. Consideram ca este un pericol si pentru ca frecventa obezitatii este in crestere, mai ales in familii cu o situatie economica buna,in care a atins proportii ingrijoratoare.

Se cunosc doua tipuri de obezitate:andorina sau abdominala(grasimea se afla cu preponderenta pe partea de sus a corpului si pe abdomen) si ginoida sau femurala (grasimea se afla localizata in partea de jos a organismului, pe fese, coapse). Medicii recomanda evitarea sau limitarea alimentelor care au un continut ridicat in grasimi si glucide, a sarii, painii, dulciurilor (in special a ciocolatei). In locul acestora pot fi consummate alimentele bogate in proteine animale si vegetale(legume crude, fructe zemoase). De asemenea, se recomanda suprimarea bauturilor alcoolice.

Greutatea normala trebuie sa fie aproximativ egala in kilograme cu numarul de centimetri care depasesc inaltimea de 100 cm (de exemplu, un barbat care are 175 cm trebuie sa aiba 75 kg;in cazul femeilor, greutatea trebuie sa fie cu 10% mai mica). Specialistii au concluzionat ca o crestere cu 10% a acestei greutati poate fi considerate obezitate osoara, in timp ce o depasire cu 30% inseamna obezitate medie, iar cu 50% obezitate severa.

2. Ce efecte are obezitatea?

Obezitatea se asociaza cu: diabetul zaharat, cresterea lipidelor in sange,afectiuni coronariene,boli ale articulatiilor (de tip artrozic) si duce la cresterea riscului de cancer uterin, mamar si de colon. Obezii au o capacitate scazuta de aparare contra infectiilor. Obezitatea scurteaza viata pacientului, il face sa se simta complexat, sa-si piarda respectul de sine.

Ce efecte are partrunderea grasimii in organe si tesuturi:

- INIMA. Grasimea inveleste ca un manson inima, dar patrunde si in muschiul inimii si o impiedica sa se contracte normal si sa trimita sangele (incarcat cu oxigen si substante hranitoare) in artere, in cantitatea si cu continutul necesar tuturor tesuturilor. Inima este suprasolicitata, iar obezul resimte palpitatii si dureri la inima, care pot culmina cu infartul.

- VASELE DE SANGE. Grasimea se depune si pe artere si in jurul acestora, indiferent cat de groase sau de subtiri sunt, impiedicand irigarea normala cu sange a tesutului aferent.

- DEPUNEREA DE GRASIME PE ARTERELE DE LA CAP produce tulburari resimtite ca:ameteala, tulburari de memorie si de atentie (nu se poate concentra), somnolenta, agitatie cu insomnie. Bineinteles ca toate acestea scad puterea de munca.

- FICATUL GRAS se manifesta prin senzatia de oboseala. Cand te ingrasi, ficatul functioneaza un timp in parametri normali, apoi se modifica functionarea lui, lucru ce se evidentiaza la analize. Dupa un timp,el nu mai poate metaboliza, adica transforma toata hrana pe care o primeste organismul, in energie.

- VEZICA BILIARA imbracata in manson de grasime nu se mai poate contracta si nu mai poate elemina in intestine continutul sau, bila.

- STOMACUL este mai putin afectat direct de grasime, dar poate deveni foarte mare si apasa asupra celorlalte organe.

- PANCREASUL infiltrat cu grasimi produce modificari glandulare si digestive.Nu mai poate produce cantitatea necesara de insulina, iar rezultatul este cresterea glicemiei, pana la diabet zaharat.

- INTESTINELE sunt afectate de irigarea lor deficitara cu sange, cu efecte pana la blocarea circulatiei sangvine pe vasele infundate cu grasime.

- PLAMANII afectati de grasime duc la insuficienta respiratorie, iar persoana poate avea episoade scurte de somn oricand. Poate adormi brusc, pentru cateva secunde, vorbind la telefon, in toiul unei discutii sau la volanul masinii.

- COLOANA VERTEBRALA. Greutatea sporita pe abdomen determina o arcuire in fata a coloanei, necesara pentru a sustine greutatea.

- OASELE. Greutatea apasa si asupra oaselor, le preseaza si le apropie intre ele la incheieturi, distrugand cartilajul(care nu poate fi inlocuit).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alimentul Tau sa fie Medicamentul Tau, Nu Medicamentul Tau sa fie Alimentul Tau.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 671 cuvinte
Nr caractere:
9 431 caractere
Marime:
13.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!