Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vincent Van Gogh si-a pictat capodoperele in ultimii cinci ani de viata. Lucra ca un fanatic, pana cand I s-a intunecat mintea si s-a sinucis. Astazi este considerat unul dintre cei mai de seama artisti ai tuturor timpurilor.

Picturile lui Vincent van Gogh sunt vandute pentru averi, in zilele noastre; artistul insusi si-a vandut doar un tablou reprezentand o vie din Arles cu 400 de franci, cu putin inainte de a muri in 1890. Fusese exasperat de sarac. Venitul lui consta doar din ajutorul oferit de fratele sau mai mic, theo. Insa pictura il facea fericit, sufletul I se revarsa pe panze.

Activitatea lui a fost puternic influentata de cercul de pictori format de Eduard Manet, Auguste Renoir si Camille Pisarro: acestia nu urmau moda picturii contemporane, nu doreau sa reproduca imagini fixate in ateliere cu aer imbacsit. Iesau in aer liber si pictau peisaje adevarate. Contemporanii ii numeau ironic impresionisti, deoarece adesea reproduceau doar anumite impresii dintr-o imagine. Dar picturile compuse din pete de culori vii pareau sa prinda viata pe panza, se impregnau de un dinamism aparte, ceea ce lipsea din operele contemporanilor. Van Gogh s-a dus si mai departe. In locul copierii formelor exacte, se straduia sa exprime senzatii si sentimente. Cu mult timp dupa moartea lui a fost catalogat drept postimpresonist, deoarece a creat dupa impresionisti.

Van Gogh s-a nascut la 23 martie 1853, in Groot Zundert, un orasel olandez. Tatal lui era preot protestant, iar mama provenea dintr-o familie de pictori si negustori de arta.

Avea 16 ani, cand mama lui i-a gasit primul loc de munca, in Haga, la un unchi care era negustor de arta.

Parea ca viata sa intrase pe fagas normal, dar in 1874 este transferat la Londra unde se indragosteste de fiica gazdei si isi neglijeaza munca. A fost concediat si timis acasa. In 1876 se intoarce in Anglia si lucreaza ca collector de taxe intr-o scoala londoneza. Mizeria orasului insa il afecteaza atat de puternic incat refuza colectarea taxelor, de aceea se trezeste din nou pe strazi. Se reintoarce acasa, si de data aceasta decide ca, urmandu-si tatal sa devina preot, dar studiile teologice i se par dificile, si se dedica activitatilor caritabile. Asa ajunge in 1878 in Belgia in zona miniera Borinage.

La data aceasta insa este deja decis sa devina artist si sa prezinte in tablourile sale viata reala. In primul rand trebuia sa invete. Anul urmator isi imparte timpul intr Haga si Antwerpen. In 1885 pleaca la Paris. Cu ocazia primului sejur in acest oras, inainte cu 11 ani, fusese fascinat de prima si unica expozitie a inpresionistilor, iar acum isi dorea sa fie aproape de artistii sai idolatrizati. In Paris se muta in Montmartre. Chiria pentru amandoi este suportata de fratele sau Theo. Miscarea impresionista nu a avut insa un success real in randul publicului, fapt pentru care la acea data numerosi artisti parasisera deja Parisul.

ACCESE DE FURIE LA BETIE In realitate Van Gogh nu s-a integrat niciodata in societate, fiind mai des beat decat ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Van Gogh
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
624 cuvinte
Nr caractere:
3 224 caractere
Marime:
8.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
arta, cultura
Predat:
la gimnaziu
Sus!