Utilizările lemnului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Initiativa promovarii unor noi produse ingineresti din lemn a aparut ca urmare a tendintelor continue de utilizare in constructii a materialelor din lemn si pe baza de lemn. Din categoria produselor ingineresti, glulam-ul (glued laminated timber) sau lemnul laminat incleiat poseda o serie de calitati care il recomanda ca semifabricat pentru productia de elemente structurale, utilizate in majoritatea tipurilor de constructii, cum sunt: - locuinte; - constructii industriale; - sali de sport; - piscine; - magazine; - centre comerciale; - biserici; - poduri pietonale si auto; - stalpi de inalta tensiune; - elemente de design interior.

Deoarece glulam-ul se obtine prin incleierea unor lamele subtiri si elastice, se pot obtine relativ simplu diferite sisteme sau elemente curbe, ceea ce pentru alte materiale de constructii reprezinta un proces costisitor.

Cu ajutorul acestor tipuri de structuri (arce sau cadre curbe, dublu sau triplu articulate) este posibila economisirea materiei prime si, in acelasi timp, obtinerea unor solutii arhitecturale deosebite.

Glulam-ul se utilizeaza cu succes in combinatii cu alte produse pentru inchideri si compartimentari (panouri termoizolante tip sandwich) pentru obtinerea unor structuri usoare, cu deschideri mari, fara stalpi intermediari, apte pentru: hale industriale, sali de sport etc.

Greutatea proprie redusa conduce la diminuarea conditiilor impuse utilajelor de transport si de ridicat. Caracteristicile de rezistenta la umiditate si coroziune permit acestor tipuri de materiale sa fie utilizate la salile cu bazine de inot sau la depozitele de sare si ingrasaminte chimice in combinatie cu elemente de imbinare rezistente la coroziune, produse din materiale galvanizate sau inox.

De asemenea, deoarece glulam-ul este obtinut prin asamblarea mai multor lamele din lemn, sortate in prealabil, defectele de crestere ale lemnului (noduri si crapaturi) vor fi minimalizate si uniform distribuite pe toata sectiunea transversala a grinzii. Aceasta confera o rezistenta superioara, comparativ cu elementele din lemn brut.

Grinzile din glulam au capacitatea portanta mai ridicata decat cele cu sectiune masiva din lemn, deoarece: a. prezenta adezivului imbunatateste comportarea la forfecare; b. asezarea lamelelor permite distributia defectelor pe lungimea elementelor; c. se utilizeaza numai lemn de calitate superioara; d. aria neta a sectiunii solicitate este mai mare la elementele din glulam decat la cele din lemn masiv.

Constructiile din glulam sunt rezistente la miscarile seismice datorita greutatii reduse si flexibilitatii.

De asemenea, datorita dimensiunilor sectionale mari, lemnul lamelat incleiat arde greu.

In functie de cerinte si in conformitate cu norma ENY 1995-1-2, se poate calcula Eurocode 5: rezistenta la foc, in sectiunea ramasa, dupa un incendiu de un anumit numar de minute, urmind a se verifica rezistenta la eforturile din combinatia de incercari specifica.

Intre calitatile lemnului, textura este cea care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarile Lemnului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 041 cuvinte
Nr caractere:
6 251 caractere
Marime:
9.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
lemn, utilizare
Predat:
la liceu
Sus!