Tenisul de câmp

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tenisul este un joc sportiv care se impune prin frumusetea si spectaculozitatea sa. Miscarile sportivilor au gratie si ritm, sunt armonioase si precise in ciuda marelui efort la care sunt supusi.

Marea sa atractivitate consta in faptul ca este accesibil la orice varsta, partenerii de joc se pot alege intre ei in functie de preferinte sau nivel de pregatire. El presupune calitati ca: perspicacitate, curaj, indemanare, reflex, viteza, forta etc.

Primele mentiuni despre inceputurile acestui sport atesta existenta sa in secolul al Xll-lea. Se presupune ca tenisul s-a jucat mai intai in mediul de la curtile regilor Frantei si Angliei. Raspandirea sa in randul populatiei s-a datorat inventiei cauciucului, care a permis ca mingea elastica sa fie jucata pe orice teren si nu nurnai in sali unde se juca cu mingi de piele umplute cu calti si par.

Din anul 1870, tenisul a inceput sa-si desavarseasca forma pe care o cunoastem si noi in prezent, fiind denumit initial lawn-tenis (tenis de camp, in englezeste) spre a-l deosebi de cel vechi numit jeu de paume (joc cu palma - in franceza). Etimologia cuvintului tenis, provine de la francezul tenez (tine! ) cu care jucatorii isi anuntau adversarii ca arunca mingea pentru serviciu si pe care englezii, preluand in secolul XV jocul cu palma, l-au numit tennis. Denumit multa vreme si sportul alb (datorita echipamentului alb obligatoriu al sportivilor), tenisul cunoaste, dupa 1968, introducerea echipamentului colorat, care a trebuit sa fie acceptat si de catre organizatori, mai ales datorita transmisiunilor televiziunii.

La noi in tara tenisul a aparut concomitent la Bucuresti si Galati, unde iau fiinta si primele cluburi de tenis; dupa 1907, in capitala fiind organizate primele competitii inter-cluburi. In 1911 se desfasoara primul campionat national. Prin Nicolae Misu se participa la competitii internationale in 1921 si la Jocurile Olimpice de la Paris (1924). In 1922 participam pentru prima oara la Cupa Davis, iar prin marii jucatori Ilie Nastase si Ion Tiriac, tara noastra va ajunge de 3 ori in finala acestei prestigioase competitii, numele Romaniei fiind inscris pe Salatiera in 1969, 1971 si 1972. In prezent, acest joc sportiv este extrem de raspandit in tara noastra, Federatia Romana de Tenis organizand numeroase sectii si avand jucatori legitimati, la care se adauga zecile de mii de copii, tineri si adulti care joaca de placere. Acest interes deosebit pentru tenis se datoreaza transmisiunilor prin televiziune a marilor competitii internationale dar, mai ales, fostilor mari campioni Ion Tiriac si Ilie Nastase care, asa cum afirma publicistul francez Christian Quidet: au marcat cu amprenta lor viitorul tenisului modern. In Romania, ca si in alte tari, ei au facut ca tenisul sa coboare in strada, acest sport, pe care uneori l-au dramatizat, iar alteori l-au inveselit peste masura. Cata deosebire ca valoare a spectacolului sportiv intre ceea ce vedem acum pe terenurile de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tenisul De Camp
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 089 cuvinte
Nr caractere:
5 887 caractere
Marime:
3.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!