Tehnologii Artizanale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca din cele mai vechi timpuri, in cadrul gospodariilor taranesti s-au prelucrat diverse materii prime, in vederea satisfacerii nevoilor esentiale ale familiei.

Cu timpul, insa, activitatea mestesugarilor se adreseaza intregii comunitati, constituindu-se asociatii fie pentru un anumit mestesug, fie pentru mai multe mestesuguri.

Cele mai multe mestesuguri au fost legate de prelucrarea lemnului, pielii, a lutului, a fibrelor textile si a altor materii prime existente in zona piatra, metalul, etc.

Aceste traditii se pastreaza, in mare parte si in zilele noastre, constituind un element de perenitate si unitate definitoriu pentru cultura si civilizatia romaneasca.

Un mod fascinant prin care oamenii din Romania isi manifesta imaginatia combinand diferite elemente decoractive si culori rezultand piese de extrem de atragatoare. Produse ca: fete de masa, haine de pat, covoare, costume populare indeplinesc de asemenea si partea practica pe langa elementul estetic, estetica care difera in functie de regiunea din care provine.

Tesutul este o activitate casnica de veche traditie, fiind intalnit in toate zonele. Sunt prelucrate fire de lana, canepa, in si bumbac, ultimul adus in tara noastra in secolul al XVIII-lea. Pentru tesut se utilizeaza razboiul orizontal sau ghergheful vertical, la care se obtin diverse produse traiste, scoarte, carpete, utilizand chiar si resturi textile.

Procut ales peste un fir din lana de oaie toarsa si vopsita in casa, cu urzeala de canepa, tesut de Maria lui Codau de pe Valea Garlei din Borsa, judetul Maramures.

Cojocaritul este una dintre preocuparile cu mare raspandire in tara noastra, deoarece cresterea animalelor este intalnita in toate zonele geografice.

Pentru infrumusetarea cojoacelor sau a pieptarelor, se aplica broderii cu fire colorate de lana, bumbac, matase sau chiar fire metalice (aur, argint, arama). Un accesoriu de baza al costumului popular il constituie zgarda confectionata manual prin insirarea margelelor pe ata, in diferite combinatii de culori.

Costumele populare sau modul de acoperire a capului sau incaltamintea au o serie de partcularitati care fac distinctia intre cele de sarbatoare de cele de zi cui zi.

Cu toata varietatea sa, portul popular romanesc are o uimitoare unitate, comparabila cu cea a limbii romane si a traditiilor populare romanesti. Ca si cantul, portul popular, se distinge in detalii variind in functie de zonele geografice, pana la nivelul satelor, fiecare localitate tinand sa difere prin ceva de localitatile din jur.

Camesa veche de 30-35 ani.

Camasa pentru femei, tesuta in casa in razboi manual, din panza de in si bumbac, brodata cu ornamente florare cusute in cuci, viu colorate. Manecile sunt trei sferturi, terminate cu o manseta mai larga incretita in intregime si brodata, urmata de un alt model cusut tot in cruci, dar mai mic decat cel de pe piept, iar pe margine cu cipca (dantela) cu coltisori, lucrate manual cu acul de croseta. Aceasta este o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii Artizanale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 353 cuvinte
Nr caractere:
7 540 caractere
Marime:
639.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
produse artizanale, tehnologii
Predat:
la liceu
Sus!