Știința Văzută Cu Ochii Sufletului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La fel ca si Mihai Eminescu, Lucian Blaga si Nichita Stanescu au o viziune larga asupra stiintei prin intermediul artei. Fundalul pe care se proiecteaza drama cunoasterii umane in secolul XX s-a dilatat pulverizand certitudinile lumii finite a secolelor anterioare. Poetul modern, explorator al sufletului uman, intampina si surmonteaza entropia cuvintelor si rezistenta specifica fiecarui receptor. Spiritul uman, teoretic infinit, practic limitat de conditiile umane are sansa de a se cunoaste si de a cunoaste.

Incepand deci cu secolul nostru, gratie lui Albert Einstein care a initiat si elaborat teoriile relativitatii, stiinta a evoluat in aceasta privinta de la teoriile mecaniciste, unde se putea discuta doar de viteze mici raportate la viteza luminii in vid, la aceste teorii relativiste, unde ne apropiem de viteza luminii. Deci aici subiectul ramane deschis: daca vitezele ar fi egale sau mai mari decat cea a luminii in vid? va trebui sa asteptam oameni ca Einstein pentru a elucida aceste mistere.

A fi sau a nu fi, aceasta este intrebarea, daca il citam pe Shakespeare, putem spune ca aceasta intrebare si-au pus-o si oamenii de stiinta, si pana cand s-a descoperit cuanta de energie se punea problema naturii luminii. Blaga simte acea lumina de inceput, scanteia care aprinde focul si care intretine viata in tot minunatia ei: Lumina ce-o simt navalindu-mi in piept cand te vad oare nu e un strop din lumina creata in ziua dintai, din lumina aceea insetata adanc de viata? Nimicul zacea n agonie, cand singur plutea-n intunericsi dat-a un semn Nepatrunsul: sa fie lumina (Lucian Blaga Lumina p 10) Nichita Stanescu are si el o idee asemanatoare despre existentialitate: O, voi ecuatii, de gradul doi suave trigonometrii ale divinului a fi el singur existand in noi (N. Stanescu- Lat vol I p 369) La incept oamenii au primit lumina ca un dar, dandu-si seama de rolul vital pe care il are. Binecunoscute sunt Poemele luminii ale lui Lucian Blaga volum in care acesta aduna lucrurile frumoase care ne fac sa visam, sa iubim, sa fim. Mai tarziu, insa oamenii au descoperit ca pot modela sau modifica lumina, ca ii pot mari intensitatea pana la un punct foarte ridicat asa obtinandu-se LASERII care sunt folositi astazi in numeroase domenii unde exceleaza prin proprietatile lor, sau ii pot micsora foarte mult intensitatea incat putem folosi termenul de penunmbra. Acest lucru il putem constata si in poeziile lui Nichita Stanescu: Incercam sa incordez lumina, Asemenea lui Ulisse arcul, in sala de piatra a petitorilor.

Incercam sa indoi lumina Ca pe o ramura a carei singura frunza Era soarele.

Dar lumina, vibrand rece, imi smulgea bratele, si ele imi cresteau uneori la loc, alteori nu. (Nichita Stanescu Indoirea luminii - Ordinea Cuvintelor -vol I p. 168) Laserii datorita proprietatilor lor, sunt considerati o arma foarte puternica care poate deveni foarte ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stiinta Vazuta Cu Ochii Sufletului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 618 cuvinte
Nr caractere:
16 660 caractere
Marime:
19.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
stiinta, suflet
Predat:
la liceu
Sus!