Spiru Haret

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Spiru Haret, teoreticean si activist pe taram social, fost ministru al instructiunii publice a Romaniei intre anii 1897-1899, 1901-1904 si 1907-1910, reorganizator al invatamantului primar, secundar si universitar, s-a nascut la 15 februarie 1851, in Hanul Conachi, Putna. Si-a facut studiile primare la Iasi si Bucuresti, a studiat apoi liceul Sf. Sava si a urmat cursurile Universitatii din Bucuresti, devenind licentiat in matematica (1874). Obtinand prin concurs o bursa de studii la Universitatea din Paris, si-a trecut din nou licienta in matematica (1875) si apoi licienta in fizica (1876) la Sorbona. La 18/30 ianuarie 1878 isi sustine teza de doctorat: Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitelor planetare. Teza lui Haret a produs o mare surpriza in lumea stiintifica a epocii deoarece ea aducea elemente cu totul neasteptate intr-o problema care facuse obiectul cercetarilor celor mai mari matematicieni si mecanicieni ca Laplace, Lagrange si Poisson. Spiru Haret a aratat in teza sa ca in expresiile lungimilor axelor mari ale orbitelor planetare, ca functii de timp, apar nu numai termeni periodici, asa cum au stabilit invatatii amintiti, ci si termeni seculari neperiodici.

In amintirea acestei importante contributii a lui Spiru Haret in domeniul mecanicii ceresti, astazi, pe partea invizibila a Lunii, un crater poarta numele sau.

Reintors in tara, la 1 aprilie 1878 Spiru Haret a devenit profesor de matematica la Universitatea din Bucuresti. Catedra de Matematica a fost separata de cea de Calcul Infinitezimal, prima fiind data in suplinire lui Haret, cea de-a doua ramanandu-i lui Iacob Lahovary. Spiru Haret a devenit membru corespondent al Academiei Romane (1879) si a fost apoi ales membru titular al acesteia (1892). De la 1885 si pana in 1910 Haret a mai predat la Scoala de Poduri si Sosele cursul de Geometrie Analitica si Mecanica Rationala la Scoala de Ofiteri de Artilerie si Geniu, din 1881 pana in 1890. Convins de necesitatea urgenta a dezvoltarii invatamantului de toate gradele in tara sa, acum independenta, Spiru Haret si-a sacrificat in mod constient activitatea de cercetare stiintifica inceputa atat de stralucit si s-a indreptat cu mult elan spre activitatea pe teren obstesc. Inspector general, apoi secretar general al Ministerului Instructiei Publice (1885), el ajunge ministrul acestui departament (1897). Pe langa activitatea de legiferare si organizare a invatamantului, a dus in special o actiune de ridicare a constiintei profesionale a invatatorilor si profesorilor, de ameliorare a conditiei lor morale si materiale. A cladit aproape 2000 de localuri de scoli, a infiintat 1700 de posturi de invatatori, a ridicat numarul elevilor inscrisi in scolile elementare de la 300. 000 la 600. 000, a facut sa creasca numarul stiutorilor de carte din vechea Romanie de la 22% la 39%. Iata realizari care ne fac sa intelegem de ce Spiru Haret a fost supranumit Omul Scolii, ceea ce dupa parerea lui Gheorghe Titeica constituia cel ...

Bibliografie:

1. Societatea de Stiinte Matematice din Republica Socialista Romania, Gazeta Matematica nr.6, 1976

2. Academia Republicii Socialiste Romania ,Dictionar Enciclopedic Roman, vol II, Editura Politica, Bucuresti, 1966.

3. www.home.cs.utwente.nl/-jagersaa/Romania/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spiru Haret.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
879 cuvinte
Nr caractere:
5 143 caractere
Marime:
9.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
Spiru Haret, teoreticean
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 7-a
Sus!