Personalități muzicale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Compozitor si dirijor de valoare nationala, ce si-a desfasurat activitatea in special in orasul Lugoj, unde a fost profesor si unde a infiintat si a condus Reuniunea romana de muzica si cantari. Ca o recunoastere a valorii activitatii sale, a fost ales presedinte al Asociatiei corurilor si fanfarelor romane din Banat si inspector general de muzica pentru scolile normale din toata tara. Din creatia sa muzicala, cea mai valoroasa ramane creatia corala, din care dam cateva titluri ce trec cu succes pragul in mileniul trei: Rasunetul patriei, Rasunet de la Crisana, Rasunetul Ardealului, Ana Lugojana, Peste deal, Bobocele si inele, Coasa, Granele vara se coc, Negruta, Vraja etc.

Din simpla insusire de titluri se poate observa grija sa pentru realizarea si apoi consolidarea Romaniei mari, idee pentru care a militat si a luptat, cu armele sale, toata viata.

Frederic Chopin s-a nascut in anul 1810 la Varsovia. Pana in anul 1830, cand porneste intr-o calatorie de studii, compune dansuri si variatiuni care i-au condus admiratia cunoscatorilor de muzica.

Iosef Elsner, cunoscut compozitor si pedagog, compusese cu prilejul plecarii sale un cantec, in care printre altele, i se spunea: Raspandind in lume cantecele poporului nostru, tu vei castiga lauri pentru gloria lui. La despartire a primit, de asemenea, o cupa de argint plina cu pamant natal.

Vestea izbucnirii rascoalei de eliberare nationala din Polonia il tulbura, iar in muzica scrisa in acele momente se regasesc sentimente de neliniste si emotie fata de destinele patriei (Schrerzo in si minor). Aici cunoaste pe Rossini, Berlioz, Bellini, Balzac, Listz etc.

Din anul 1837 se imbolnaveste de plamani, boala care i-a adus sfarsitul in anul 1849 la Paris, unde a fost inmormantat, langa fostul sau prieten Bellini. Prietenii i-au presarat pe groapa tarana sacra a patriei din cupa de argint, pastrata cu mare grija de Chopin. Inima lui a fost inchisa intr-o urna si trimisa la Varsovia, unde a fost asezata la biserica Sfanta Cruce. Ultima lui compozitie a fost o Mazurca. A compus peste 120 de piese: mazurci, poloneze, nocturne, studii, valsuri, sonate, concerte pentru pian si orchestra etc.

In urma bombardamentelor din cel de al II-lea razboi mondial, biserica Sfanta Cruce a fost daramata. A ramas doar inima lui Chopin, ca inima biruitoare a poporului sau. Tatal sau era var primar cu Constanze Weber, sotia lui Mozart.

Peimele sale compozitii piese mici pentru pian au aparut cand acesta avea numai 12 ani.

Ulterior, a activat ca pianist si dirijor la teatrele din Breslau, Praga si Dresda, fiind in acelasi timp un neobosit animator al vietii muzicale.

Weber se dedica creatiei de lucrari dramatice, in special.

Freischutz a devenit cea mai populara opera a sa prin frumusetea muzicii si subiectul inspirat dintr-o veche legenda populara.

Compozitorul isi continua activitatea creatoare cu numeroase compozitii in toate genurile. Dintre acestea amintim celebra Invitatie la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitati Muzicale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 995 cuvinte
Nr caractere:
9 647 caractere
Marime:
15.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
muzica, personalitati
Predat:
la gimnaziu
Sus!