Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mortarul este un material de constructie obtinut prin omogenizarea unui amestec de nisip, var si/sau ciment si apa.

Mortarele de constructie se clasifica dupa domeniul de utilizare si tipul liantului folosit. Caracteristicile de baza ale mortarelor sunt: consistenta normala, mobilitatea, tendinta de segregare si capacitatea de retinere a apei. Caracteristicile calitative ale mortarelor intarite sint urmatoarele: rezistenta mecanica, aderenta mortarului, gelivitatea. Aparitia materialelor si tehnologiilor noi de constructii, necesitatea respectarii unor termene de constructie mai scurte, reducerea costurilor, cresterea productivitatii prin aplicarea mecanizata a mortarelor, necesitatea obtinerii unei calitati constante a mortarelor, au impus modificarea mortarelor clasice care nu mai pot respecta cerintele tehnice actuale.

Prin adaugarea compusilor polimerici (dispersii apoase de copolimeri sintetici, pulberi redispersabile) in mortarele pe baza de lianti minerali se imbunatatesc considerabil urmatoarele proprietati: aderenta la suport, rezistentele mecanice; timpul de lucrabilitate, capacitatea de retinere a apei, flexibilitatea, rezistenta la uzura, durabilitatea, rezistenta la alunecare.

Domeniile de utilizare tipice pentru mortarele pe baza de lianti minerali modificate cu adaosuri de compusi polimerici sunt: adezivi pentru placi ceramice, mortare pentru rosturi, adezivi pentru termoizolatii, sape autonivelatoare, mortare pentru reparatii, mortare pentru finisare, gleturi, mortare impermeabile. Aparitia materialelor si tehnologiilor noi de constructii in paralel cu cerintele pentru imbunatatirea calitatii constructiilor au impus modificarea mortarelor clasice care nu mai pot respecta cerintele tehnice actuale.

Alti factori care au condus la tehnologii noi de obtinere si aplicare a mortarelor pe baza de lianti hidraulici cu adaosuri de compusi polimerici sunt: necesitatea respectarii unor termene de constructie mai scurte, reducerea costurilor, cresterea productivitatii prin aplicarea mecanizata a mortarelor, necesitatea obtinerii unei calitati constante a mortarelor. Mortarele clasice sunt inflexibile, se aplica in strat gros si nu au aderenta buna la unele materiale utilizate in industria constructiilor: placi din polistiren expandat si extrudat, panouri din lemn, placi din gresie portelanata, placi din piatra naturala sau placi din materiale compozite.

Pericole specifice: Produsul este iritant pentru ochi si piele.

Exista riscul de leziuni oculare grave.

Efectul iritant nu este prezentat de pulberea uscata, ci numai de aceasta in contact cu apa cand rezulta reactii alcaline. Formarea prafului poate provoca iritari ale sistemului respirator. Patrunderea pulberii in panza freatica sau in apele de suprafata poate provoca efecte adverse.

MASURI DE PRIM AJUTOR Simptome si efecte: Iritant pentru ochi si piele.

Praful poate fi iritant pentru caile respiratorii si poate produce simptome asupra bronhiilor.

In cazul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mortarul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 055 cuvinte
Nr caractere:
5 811 caractere
Marime:
10.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
mortar, material, zidarie
Predat:
la liceu
Sus!