Metode de învățare activă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatea prezentului, dar mai ales a viitorului se circumscrie unui timp al al informatiei, al complexitatii. De aceea, investitia in inteligenta, creativitatea si capacitatea de inovare a indivizilor, a grupurilor va extrem de rentabila in viitor.

Copilul este un proiect aruncat in lume, aflat intr-o stare de facere, pentru ca apoi, devenit adult, sa se formeze continuu de-a lungul vietii. Fenelon compara creierul copilului cu o lumanare aprinsa expusa in bataia vantului car e determina tremurul acestei mici flacari. Spiritul contemporan trebuie sa faca fata unor mari sfidari: explozia informationala, stresul, accelerarea ritmului vietii, cresterea gradului de incertitudine. Aceste argumente duc la o noua ecologie educativa, care presupune dezvoltarea unei gandiri de tip holistic, a unor competente de procesare informationala, dezvoltarea memoriei vii.

Rolul invatatorului in procesul de modelare a omului este poate cel mai important. Punand-si elevii in situatii variate de instruire, el transforma scoala intr-un templu si un laborator (M. Eliade). Invatarea activa inseamna, conform dictionarului, procesul de invatare calibrat pe interesele /nivelul de intelegere /nivelul de dezvoltare al participantilor la proces. In cadrul invatarii active, se pun bazele unor comportamente, de altfel observabile: *comportamente ce denota participarea (elevul e activ, raspunde la intrebari, ia parte la activitati); *gandirea creativa (elevul are propriile sale sugestii, propune noi interpretari); *invatarea aplicata (elevul devine capabil sa aplice o strategie de invatare intr-o anumita instanta de invatare); *construirea cunostintelor (in loc sa fie pasiv, elevul indeplineste sarcini care il vor conduce la intelegere). Printre metodele care activizeaza predarea-invatarea sunt si cele prin care elevii lucreaza productiv unii cu altii, isi dezvolta abilitati de colaborare si ajutor reciproc. Ele pot avea un impact extraordinar asupra elevilor datorita denumirilor foarte usor de retinut, caracterului ludic si oferind alternative de invatare cu priza la copii.

Metodele si tehnicile interactive de grup se clasifica, dupa functia principala didactica in: a) Metode de predare invatare interactiva in grup: #metoda predarii / invatarii reciproce (Reciprocal teaching Palinscar) #metoda mozaicului (Jigsaw) #citirea cuprinzatoare #metoda Cascadei (Cascade) #metoda invatarii pe grupe mici (STAD-Student Teams Achievement Division) #metoda turnirului intre echipe (TGT-Teams/Games/Tournaments) #metoda schimbarii perechii (Share-Pair Circles) #metoda Piramidei #invatarea dramatizata b) Metode de fixare si sistematizare a cunostintelor si de verificare: #harta cognitiva / conceptuala #matricile # Lanturile cognitive # Scheletul de peste #diagrama cauzelor si a efectului # Panza de paianjen # Tehnica florii de nufar # Cartonase luminoase c) Metode de rezolvare de probleme prin ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode De Invatare Activa
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 948 cuvinte
Nr caractere:
12 244 caractere
Marime:
12.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!