Metalurgia Plumbului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel mai important mineral de plumb si aproape singurul exploatat pentru obtinerea acestui metal este galena (PbS). Alte minerale continand plumb sunt: anglezita (PbSO4), ceruzita (PbCO3), crocoita (PbCrO4), etc.

Minereurile de plumb din tara noastra sunt minereuri complexe in care galena se afla asociata cu alte minerale: blenda, pirita, calcopirita, stibina, etc.

Minereurile se supun operatiilor de preparare in vederea obtinerii concentratelor selective sau colective, in functie de geneza zacamantului si de posibilitatile de prelucrare ulterioara. In acest scop, minereurile sulfuroase de plumb se concaseaza, se macina si apoi se supun flotarii, rezultand concentrate cu compozitii variate, care trebuie prelucrate pentru valorificarea elementelor utile. Prin flotatia minereurilor se cauta sa se obtina concentrate de plumb cat mai curate, fara zinc si fara cupru, dat fiind faptul ca prezenta acestor elemente in cantitati mari (zinc peste 5-7%, cupru peste 1%) produce greutati la prelucrarea concentratelor plumbuoase pe cale pirometalurgica.

Plumbul, material foarte ductil, fiind cel mai moale dinte metalele uzuale poate fii laminat in foi subtiri. Are o buna rezistenta de rupere la tractiune. Temperatura de topire a plumbului este de 327 oC, iar cea de fierbere 1740 oC. Greutatea specifica este 11, 34 gf/cm3. In stare lichida greutatea specifica variaza intre 10, 686 gf/cm3 la 327 oC si 10, 078 gf/cm3, la 850oC. La 500-550 oC incepe volatilizarea plumbului; tensiunea de vapori este 0, 5 mm Hg la 920oC si de 40 mm Hg la 1250oC. Caldura specifica a plumbului solid la 18oC este 0, 0299 cal/oC. g, iar a plumbului lichid este 0, 034 cal/oC. g. In prezent, plumbul se extrage prin metode pirometalurgice si hidrometalurgice. Metodele pirometalurgice sunt cele mai extinse si raman actuale pentru ca asigura productivitati mari, cu investitii mici si permit mecanizarea si automatizarea avansata a proceselor. Metodele hidrometalurgice sunt raspandite mai putin, din cauza solubilitatii slabe a sarurilor de plumb in reactivi (reactivii sunt puternic corozivi) si a investitiilor mari.

In baza ultimelor cercetari (bazate pe combinarea procedeelor pirometalurgice cu cele hidrometalurgice prajirile clorurante volatilizante urmate de operatii hidrometalurgice), se intrvede posibilitatea prelucrarii minereurilor si concentratelor complexe polimetalice, cu valorificarea fierului pentru industria metalurgica.

Dintre metodele pirometalurgice (topirea reducatoare, topirea cu reactie, topirea cu precipitare, topirea alcalina cu hidrat de sodiu, etc), cea mai raspandita este topirea reducatoare aplicata prelucrarii oricarui fel de concentrat.

Schema tehnologica de obtinere a plumbului prin aceasta metoda, aplicata si in Romania, in cazul prelucrarii unui concentrat complex (cupro plumbos), se prezinta in general astfel (Tabela 1) Prin urmare cand se prelucreaza un concentrat cupro plumbos inafara de plumb se obtine si mata, care se trateaza ulterior ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metalurgia Plumbului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 270 cuvinte
Nr caractere:
12 765 caractere
Marime:
24.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
plumb, metalurgie
Predat:
la liceu
Sus!