Managementul clasei ca grup

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La clasa, profesorul nu realizeaza numai predarea-invatarea-evaluarea, ci si relationeaza cu elevii, influentandu-le comportamentul de invatare, intervine in directionarea evolutiei lor generale.

Fiind figura centrala pentru elevi, profesorul capata si alte roluri de influentare educativa. Astfel el isi adauga noi comportamente in activitatea cu clasa: planifica activitatile, determina sarcinile pe variate niveluri, isi structureaza continuturile, isi programeaza actiunile; coordoneaza activitatile, sincronizeaza realizarea obiectivelor, armonizeaza stilurile si ritmurile, incheaga colectivul, previne influentele negative; consiliaza elevii pe problemele specifice varstei si individuale; controleaza evolutia elevilor in raport cu obiectivele; apreciaza, evalueaza atingerea performantelor, standardelor date, formuleaza judecati de valoare.

Prin aceste comportamente, profesorul influenteaza managerial activitatea instructiv-educativa, dar nu confunda cele doua planuri de actiune.

Managementul clasei se diferentiaza de managementul scolii sau a altor medii educationale prin specificul relatiilor profesor-elevi, in scopul formarii - dezvoltarii personalitatii acestora, concomitent cu problemele ei pedagogice, metodologice. Aceasta abordare este argumentata prin: argumente organizationale. Grupul-clasa are dimensiunile unei organizatii, pentru ca actioneaza dupa norme si criterii de asociere organizata, are scopuri si obiective comune, sarcinile de rezolvat sunt distribuite si in comun si diferentiat, fiecare elev indeplineste roluri comune, dar si individualizate, la nivelul clasei se constituie o anume comunicare si un sistem informational, are un timp rationalizat, utilizeaza in comun anumite resurse, satisface tendinta naturala de asociere, faciliteaza constituirea unei mentalitati comune si o nota specifica a clasei (sintalitate); argumente epistemice (de cunoastere) Noile metodologii in cunoasterea (epistemologia) stiintifica actuala arata ca este nevoie de cooperare, comunicare pentru a se realiza atributele ei actuale: abordarea globalista, interdisciplinara, calitativa, constructivizata, apropierea de realitatea aplicarii ei practice; - argumente istorice. Evolutia sensului unor termeni de baza arata adancirea studiului problemelor manageriale: scoala (de la sensul de odihna prin munca, ragaz, la cel de institutie cu functiuni specifice), profesor (de la lat. profiteri, professum - a vorbi in fata cuiva, a face profesie de credinta, a declara in mod public, la practicarea functiei de educator a altora). in ambele cazuri, s-au aprofundat functiile specifice (luarea de decizii, planificare, organizare, dirijare, coordonare, indrumare, evaluare, reglare), pentru realizarea eficienta a obiectivelor, activitatilor.

Istoria pedagogiei dezvolta tocmai evolutia acestor idei, confruntarea diferitelor teorii si sisteme educationale care au ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Clasei Ca Grup
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
906 cuvinte
Nr caractere:
5 998 caractere
Marime:
11.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
organizare, grup
Predat:
la gimnaziu
Sus!