Logică - definiții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitia este un caz particular al operatiei de determinare, ea fiind cel mai important proces logic ce precede argumentarea (rationamentul) si este conditia indispensabila a argumentarii corecte, fiind o operatie cu termeni.

In istoria logicii, definitia a fost inteleasa in moduri diferite, precum: operatie de dezvaluire a esentei unui obiect (Aristotel), operatie de stabilire a intelesului unui nume (Hobbes), operatie de traducere a unei expresii dintr-un limbaj in altul (Wittgenstein), o conventie cu privire la folosirea unui limbaj (Curry) etc.

Definirea este operatia logica prin care redam caracteristicile unui obiect sau notiuni, caracteristici ce-l deosebesc de toate celelalte obiecte sau notiuni.

Definitia consta in reconstituirea notiunii, astfel incat sa fie precizate extensiunea (sfera) si intensiunea (continutul) acesteia. definitul (A) numit si definendum sau obiectul definitiei, adica ceea ce trebuie definit (termen sau notiune); definitorul (B) numit si definiens, adica ceea ce se utilizeaza pentru a preciza obiectul definitiei (exprima caracteristici definitorii); Formula A =df B reda structura generala a oricarei definitii, iar definitia este corecta daca intre A si B exista un raport de identitate.

Imaginatia se defineste ca proces cognitiv complex de elaborare a unor imagini si proiecte noi, pe baya combinarii si transformarii experientei.

Definitul este,, imaginatia; relatia de definire este redataprin cuvintele,, se defineste ca; definitorul este redat prin cuvintele,, proces cognitiv complex de elaborare a unor imagini si proiecte noi, pe baya combinarii si transformarii experientei, iar definitia este corecta numai daca intre definit si definitor exista un raport de identitate.

2. Corectitudine in definire Corectitudinea in definire depinde de respectarea concomitenta a urmatoarelor conditii sau reguli ce reflecta cerintele principiilor logice: 1. Regula adecvarii definitoriului la continutul definitului, adica definitia nu trebuie sa fie nici prea larga, nici prea ingusta (raportul de identitate dintre definit si definitor nu trebuie sa se transforme intr-un raport de ordonare sau de incrucisare). Abaterile de la aceasta regula se pot produce astfel: daca termenul definitor este supraordonat termenului definit, atunci definitia este prea larga.

Vazul =df facultatea de a distinge corpurile. (Platon) daca termenul definitor este subordonat termenului definit, atunci definitia este prea ingusta.

Matematica =df stiinta cantitatii.

daca definitorul si definitul sunt termeni incrucisati, definitia este, pe de o parte, prea larga si pe de alta parte, prea ingusta.

Ziaristul =df omul care publica in gazeta.

Este prea larga deoarece exista si persoane care publica in gazetefara sa fie ziaristi si este si prea ingusta, deoarece exista persoane care nu publica in gazeta, dar lucreza in domeniul mass-media si deci, pot fi ziaristi.

2. Definitia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Logica - Definitii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 781 cuvinte
Nr caractere:
19 631 caractere
Marime:
22.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
logica, concepte
Predat:
la liceu
Sus!