Lipide Determinarea Indicelui De Saponificare Indice Koettstorfer Indice De Acid

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cele mai multe cazuri, grupele de lipide prezinta solubilitati caracteristice deferite in anumiti solventi, proprietate care sta la baza izolarii lor din sursele biologice.

acizi grasi colesterol solventi Testul pentru glicerina Formarea sapunurilor Gliceridele tratate la cald cu hidroxizi alcalini se transforma in glicerina si saruri ale acizilor grasi (sapunuri). Sapunurile de sodiu si potasiu sunt solubile in apa, iar prin tratare cu solutii ale sarurilor de calciu, magneziu, plumb, formeaza precipitate insolubile in apa.

Testul pentru nesaturare Grasimile pot prezenta nesaturare sau nu, in functie de natura resturilor acil din molecula gliceridelor sau a acizilor grasi liberi, cu care acestea se pot afla in amestec.

Gradul de nesaturare a unei grasimi se evidentiaza prin reactii de aditie la dubla legatura a unor halogeni (bromu sau iodul). Observatii Bromul fiind un halogen, ataca pielea si mucoasele cailor respiratorii, motiv pentru care trebuie manipulat cu atentie in pipeta nu se trage cu gura. Proprietatile de aditie joaca rol deosebit de important in procesul tehnologic de obtinere a margarinei.

1. Determinarea indicelui de aciditate Prin indice de aciditate se intelege cantitatea de hidroxid de potasiu, exprimata in miligrame, necesara pentru neutralizarea unui gram de grasime.

Valoarea acestui indice ajita la aprecierea calitatii grasimilor, prin determinarea acizilor grasi liberi ce apar ca rezultat al hidrolizei partiale in prezenta microorganismelor, cat si al transformarilor degradative din procesul rancezirii.

Principiu Acizii grasi liberi continuti intr-o cantitate cunoscuta de grasimi, se titreaza cu o sulutie alcoolica de hidroxid de potasiu de concentratie cunoscuta, utilizand fenolftaleina ca indicator 5, 6 numarul de mg hidroxid de potasiu continut intr-un ml solutie de hidroxid de potasiu 0, 1N; V volumul de hidroxid de potasiu 0, N; a cantitatea de grasime luata in proba, exprimata in grame.

2. Determinarea indicelui de saponificare (indice Koettstorfer) Principiu O proba cunoscuta de grasime sau ulei este tratata cu o cantitate de solutie alcoolica de hidroxid de potasiu avand concentratia cunoscuta luata in exces.

Acizii grasi rezultati din reactia de hidroliza, neutralizeaza o parte din solutia bazica, iar excesul se titreaza cu o solutie de acid clorhidric de aceeasi concentratie.

Prin indice de saponificare se intelege cantitatea de hidroxid de potasiu, exprimata in miligrame, capabila sa neutralizeze acizii grasi rezultati din hidroliza comlpeta a unui gram de grasime.

Vm volumul de acid clorhidric 0, 5N consumati la titrarea probei martor; Vp volumul de acid clorhidric 0, 5N, folositi la titrarea probei; p greutatea probei de analizat luata in grame; 28, 5 mg hidroxid de potasiu corespund la 1 ml acid clorhidric 0, 5N Observatii Indicele de saponificare da informatii in legatura cu masa moleculara a acizilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lipide Determinarea Indicelui De Saponificare Indice Koettstorfer Indice De Acid
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
907 cuvinte
Nr caractere:
4 857 caractere
Marime:
24.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!