Iulius Popper

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Julius Popper s-a nascut intr-o familie de intelectuali evrei din Bucuresti, originari din Polonia. Tatal sau, Naftali C. Popper (1820-1891), era un intelectual care cunostea mai multe limbi straine si, printre altele, a infiintat prima scoala israelita din Bucuresti, cu o programa avansata pentru acea epoca. Pentru a nu scandaliza majoritatea ortodoxa evreiasca, nu se studia in limba ebraica, ci in idis, romana si germana. Tatal sau se mai ocupa si cu gazetaria; el edita saptamanalul bilingv romano-idis Timpul, de factura liberala si care a functionat doar trei luni deoarece nu a fost acceptat de catre sectorul iudaic mai conservator.

Asadar viata nu era usoara pentru un tanar apartinand comunitatii evreiesti de la mijlocul secolului al XIX-lea. Popper a studiat la colegiul tatalui sau, dar acesta a fost ulterior inchis. Colegiul a fost inchis pentru ca nu respecta programa scolara stabilita de Ministerul Educatiei din acea vreme si studiile facute la acest colegiu nu erau astfel validate. Astfel ca vrand sa se inscrie la Universitatea Politehnica din Bucuresti, nu este acceptat datorita nerecunoasterii studiilor.

A optat in cele din urma sa emigreze in cautare de orizonturi mai bune pentru aspiratiile sale. La 17 ani pleaca in Franta pentru a studia ingineria. A studiat la Universitatea Politehnica din Paris, la Scoala Nationala de Poduri si Sosele, pe care a absolvit-o ca inginer de mine. In aceasta etapa a dat meditatii pentru a-si plati cursuri suplimentare la Sorbona in domeniul fizicii, chimiei, meteorologiei, geologiei, geografiei si etnografiei. Avand o afinitate deosebita pentru insusirea limbilor straine, Popper vorbea fluent germana, romana, idis si franceza. De asemenea, avea notiuni de italiana, latina si greaca.

Dupa absolvirea universitatii ajunge, in cautarea unei slujbe, la Constantinopol, poarta de intrare spre Orient. De aici, trece in Egipt, unde lucreaza la intretinerea Canalului Suez. Calatoreste apoi prin Orientul Mijlociu pana in India, China si Japonia. Cu prilejul acestor calatorii, ca si in tot restul vietii, intretine o stransa corespondenta cu sectia de geografie a Academiei Romane. In anul 1881 revine in Romania, insa numai pentru o scurta perioada in care isi viziteaza familia. Era pentru ultima oara cand o vedea.

A incercat sa intre in legatura cu Societatea de Geografie din tara sa, dar setea sa de aventura il mana mai departe, fara a avea un loc stabil unde sa locuiasca. Incepe un nou periplu care il duce in Siberia, de acolo in Alaska, apoi in Canada, pentru a ajunge in cele din urma in Statele Unite ale Americii. Aici ramane o perioada la New Orleans, participand la programul de canalizare si urbanizare al orasului.

In anul urmator, il gasim in Cuba, pe atunci o colonie spaniola. Acolo realizeaza un proiect de sistematizare a orasului si portului Havana. Trece in Mexic, unde face lucrari de cartografiere si debuteaza ca ziarist la publicatia emigrantilor Diario de Los Forasteros.

In anul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iulius Popper
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 508 cuvinte
Nr caractere:
16 727 caractere
Marime:
162.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
intelectual, viata
Predat:
la liceu
Sus!