Drept Penal Român Detențiunea Pe Viață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dreptul penal este ramura de drept, ca sistem al normelor juridice penale care reglementeaza relatiile de aparare sociala. El se mai poate defini si ca aiatemul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale, in scolpul apararii acestor valori fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc. Ca ramura de drept, dreptul penal nu reprezinta doar o suma de norme juridice, ci un ansamblu de norme juridice structurat in sistem, dupa criterii stiintifice in jurul unor norme cu caracter de principiu si pe institutii fundamentale ale dreptului penal-infractiunea, sanctiunile de drept penal si raspunderea penala.

Necesitatea dreptului penal nu poate fi pusa la indoiala; ea este determinata de necesitatea apararii valorilor sociale, existenta fenomenului infractional si necesitatea combaterii lui si de necesitatea reglementarii juridice a actiunii de aparare a valorilor sociale.

Intr-o acceptiune infractiunea este o fapta a omului prin care se infrange o norma imperativa, se aduce atingere (se vatama ori se pericliteaza) unei anumite valori sociale si pentru care cel ce a savarsit o astfel de fapta urmeaza sa suporte o pedeapsa. In aceasta accepttiune infractiunea imbraca forme concrete de: tradare comisa de x, ucidere comisa de y, furt comis de y. Fapta savarsita in realitatea sociala este infractiune numai in masura in care corespunde normei prevazute in legea penala, adica indeplineste conditiile cerute de norma de incriminare pentru a fi socotita, ca atare (infractiune). PEDEPSELE Notiune In cadrul sanctiunilor de drept penal un loc important ocupa pedeapsa care e singura sanctiune penala si este menita sa asigure restabilirea ordinii de drept incalcata prin savarsirea d infractiuni.

Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare, prevazuta de lege, aplicata de instanta judecatoreasca infractorului in scopul prevenirii savarsirii de infractiuni.

Trasaturile pedepsei retinute in definitia de mai sus se regasesc si in definitia legela data acesteia prin dispozitia art. 52 C. p, unde se arata ca: Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni.

Ca masura de constangere, pdeapsa implica deci o suferinta (aflictiune), o privatiune sau o restangere de drepturi civice, o privatiune de bunuri, o privatiune de libertate, uneori in cazuri exceptionale chiar de viata in unele tari.

Caracteristici Prin caracterul sau de constangere pedeapsa se diferentiaza de celelalte sanctiuni de drept penal este un mijloc de reeducare (prin aplicarea pedepsei nu se urmareste doar repromarea infractorului ci si formarea la acesta a unei atitudini fata de valorile sociale) este prevazuta de lege se aplica numai de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept Penal Roman Detentiunea Pe Viata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 542 cuvinte
Nr caractere:
7 726 caractere
Marime:
11.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!