Divinități maiase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numarandu-se printre vechile popoare ale Americii, maiasii, aztecii si incasii au lasat monumente uimitoare. In afara de cateva carti redactate in vremea cuceritorilor spanioli, nu exista nici un text care sa le povesteasca istoria. Dar stelele, basoreliefurile gravate, sculpturile, frescele si templele sunt vestigii arheologice esentiale pentru a-i putea cunoaste.

Maiasii traiau pe teritoriile care, astazi, corespund unei parti a Guatemalei si Mexicului. Civilizatia lor, foarte veche, s-a dezvoltat, mai ales, intre secolele al III-lea si al X-lea si s-a intins, prin invingatorii lor tolteci pana in secolul al XV-lea. In timpul Vechiului Imperiu din secolul al III-lea pana in secolul al X-lea maiasii au construit mari centre religioase. In jurul marilor piete se inalta piramide, temple si palate. Acolo, in acele cetati preotii elaboreaza scrierile lor si calendarul. Credinciosii se aduna tot acolo pentru a-si slavii zeii. Unii dintre ei sunt binevoitori, altii rauvoitori: Ahpuch este zeul mortii.

Aztecii. Divinitatile aztece Aztecii veniti din platourile nord-vestului mexican, si-au instalat capitala Tenochtitlan, in 1325-1345, intr-o laguna mlastinoasa, chiar in inima vaii inalte a fluviului Mexico. Ultimul lor imparat, Moctezuma al II-lea, a domnit intre 1502-1520. Imperiul lui a fost distrus in 1521 de cuceritoii spanioli.

Incepand cu secolul al XIII-lea, aztecii au cucerit un vast imperiu unde traiau comunitati taranesti. Modelul lor de referinta era poporul razboinicilor tolteci. Ca si ei, vor dezvolta o civilizatie a razboiului.

Zeii lor vor fi imprumutati popoarelor pe care le supun si chiar trecutului acestora. Printre ei se numara: Quetzacoatl si Tezcatlipoca.

Huitzilopochtli, zeul Soare si zeul razboiului.

Ometeotl, zeu suprem, care nu trebuie reprezentat.

Tlaloc, zeul ploii, al trasnetului si al vegetatiei.

Chicomecoatl, zeita porumbului.

Xipe Totec, zeul vegetatiei de primavara.

Tonacacihuatl, zeita mama.

Capitala azteca.

Protejat de apele care il inconjoara, Teotihuacan este un centru cultural si religios. In scoli tinerii preoti invata scrisul, matematica, astronomia, medicina. Ei vor prezida mai tarziu sarbatorile si sacrificiile oferite zeilor.

Marea piramida poarta in varf templele lui Tlaloc, zeul trasnetului si al ploii, si al batranului zeu Huitzilopochtli. De cealalta parte se inalta piramida circulara a Lunii. Mai departe, terenurile de joc penrtu pelota, palatele si locurile unde, in zilele de targ, domneste o mare animatie. Incasii. Inca, fiul Soarelui Incasii au fondat un imperiu care se intindea la apogeul sau (1438-1532) din Quito (Ecuador) pana la Valparaiso (Chile), adica peste actualul Peru.

In jurul anului 1200, Manco Kapak, primul inca, are revelatia zeului soare. Incepand cu acea zi, sefii incasi isi vor spune fiii Soarelui. De acum inainte, in regatul incas, domneste un zeu. Religia devine religie de stat. In Cuzco, capitala, statuile zeilor popoarelor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Divinitati Maiase
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
771 cuvinte
Nr caractere:
4 541 caractere
Marime:
6.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!