Contribuțiile medicilor la cercetarea socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O serie de medici au avut drept preocupare descrierea realitatii sociale, lucru facilitat de natura profesiei lor. Acei medici care au incercat sa cunoasca sub alte aspecte realitatile sociale ai adus o contributie importanta la munca de investigare a vietii sociale din Romania.

Dintre acesti medici care s-au deicat descrierii vietii socale, figura cea mai proeminenta este aceea a doctorului Constantin Caracas (1773-1828) cu lucrarea sa Topografia Tarii Romanesti si observatiuni antropologice privitoare la sanatatea si bolile locuitorilor ei, tiparita la Bucuresti, in 1830 la tipografia lui Ion Heliade-Radulescu. Lucrarea doctorului Caracas da posibilitatea conturarii unei imagini bine definite asupra starii sociale din epoca, cu diferentele clare dintre clasele sociale, cu nivelul de trai si de cultura a acestora.

Cu toate ca aceasta imbelsugata tara geme de multe producte ce are, totusi hrana taranilor si a claselor inferioare difera mult de cea a boierilor si a orasenilor-scria Caracas. Cea a taranilor este sobra, neingrijita si neregulata, caci consta mai mult in mamaliga facuta din faina de porumb, pe care o intrebuinteaza ca paine, iar in zilele de post numai cu sare, ceapa sau usturoi. Uneori gatesc si bucate facute cu diferite ierburi, numai cu apa si putina faina sau din ciuperci si fructe salbatice, adunate din vreme si uscate; mai rar gatesc fasole, bob sau varza. Cu acest sobru si saracacios nutriment traiesc doua din trei parti ale anului incat trupurile lor robuste slabesc iar cele debile si copiii cad la boale gastrice. Pentru a evidentia si mai mult situatia grea a taranilor, doctorul adauga: Pe cat hrana satenilor este sobra, proasta si neregulata, pe atat masa cea de toate zilele a boierilor este imbelsugata, variata, luxoasa si hranitoare. Trebuie subliniat ca lucrarea doctorului Caracas se refera la hotarele si starea fizica a tarii, la clima si produse-toate vazute prin prisma influentei lor asupra sanatatii oamenlor.

Doctorul Virnav adopta aceeasi tema in Rudimentum psyographiae Moldaviae, tiparita la Buda, in 1836. Aceste doua lucrari reprezinta germenii descrierii realitatii sociale. De la aceste studii s-a parcurs un drum lung, pe acesta inscrrindu-se mai savanti precum Victor Babes si altii.

Un moment important il reprezinta sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea. Ultimul patrar al secolului al XX-lea este marcat de exploatarea exercitata de catre capitalistii autohtoni si straini-fapt ce ingreuneaza viata si munca maslor muncitoare. Acest eveniment a avut drept consecinta amplificarea luptei de clasa si accelerarea organizarii clasei muncitoare. In acelasi timp patrunde doctrina marxista in paturile muncitoresti iar exploatarea taranimii devine din ce in ce mai intensa.

Lucrarile medicilor din aceasta perioada difera ca proportii si scop. Mai importante pentru cercetarea sociologica sunt: O pagina din istoria contimporana a Romaniei din punct de vedere medical ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contributiile Medicilor La Cercetarea Sociala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 082 cuvinte
Nr caractere:
6 191 caractere
Marime:
12.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
medici, contributii
Predat:
la liceu
Sus!