Centrul spațial Kennedy

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Centrul spatial Kennedy a devenit cunoscut datorita programului Apollo. In cadrul acestui program, intre anii 1960-1970, omul a ajuns pentru prima data pe Luna.

In prezent, centrul asigura loc de munca pentru specialisti in diferite domenii de cercetare si este obiectiv turistic. Vizitatorii pot vedea expozitia de nave cosmice, ateliere de montaj, bazele de lansare de la Cape Canaveral. De pe baza de lansare situata in Florida, aproape de malul Oceanului Atlantic, in sec nostru au pornit numeroase expeditii.

Initial aici era una dintre bazele militare si centrele de cercetare-testare ale rachetelor din cadrul Fortelor Aeriene ale S. U. A. In anul 1958, de aici a fost lansat primul satelit artificial american. In ziua de 5 mai 1961, de aici a pornit Alan Shepard cu nava cosmica Mercury, el fiind primul cosmonaut american. Dupa 3 saptamani presedintele Kennedy a anuntat programul Apollo, in cadrul caruia au fost realizate nave cosmice performante; datorita lor, in anul 1970 omul a avut posibilitatea sa puna piciorul pe Luna.

Dupa moartea presedintelui american, aceasta baza a fost denumita Centrul de cercetari spatiala John F. Kennedy. Nava cosmica Apollo, care a ajuns pe Luna, a fost lansata cu ajutorul rachetelor Saturn, de mare capacitate. Aceste rachete au fost amplasate intr-un hambarurias, avand o inaltime de 160 m. Nava cosmica si rachtele au fost transportate la o distanta de peste 5 km, la baza de lansare. Au fost puse pe un mijloc special de transport cu sinele avand o lungime de 40 m, o latime de 35 m, si o viteza maxima 1. 6 km/h. Prima calatorie cosmica trebuie sa aiba loc in anul 1967, dar s-a petrecut un accident in centrul spatial. Apoi, programul Apollo a fost modificat in sensul participarii cosmonautilor la cat mai putine zboruri de incercare. In final in ziua de 16 iulie 1969, de la baza de lansare nr. 39, o uriasa racheta Saturn a lansat nava cosmica Apollo-11 si pe cosmonautii aflati in ea. Cu 4 zile mai tarziu Neil Amrstrong a fost cel care a pasit pe Luna.

In anii 1970, datorita cheltuielilor extrem de mari pe care le-a presupus programul Apollo, a fost proiectat un nou tip de nava cosmica. Forma noului aparat seamana mult mai mult cu un avion decat cu o racheta spatiala si, spre deosebire de vechile nave, poate fi utilizata de mai multe ori. La baza de lansare nr. 39 o fost instalat un turn permanent de lansare, care in anul 1981 a fost gata pregatit pentru lansarea primei navete cosmice. A fost construita inclusiv o pista cu o lungime de 4. 572 m, astfel ca dupa fiecare zbor cosmic navetele se pot intoarce la baza.

Noile perspective ale cercetarii Pana in anul 1986, la NASA au fost realizate 24 de experimente cu noile navete cosmice. In perioada respectiva naveta Challenger a explodat la putin timp dupa lansare, cei sapte cosmonauti aflati in ea pierzandu-si viata. Au trecut 2 ani pana cand in 1988, luna septembrie, a fost lansata o noua naveta. De atunci incoace, din Centrul spatial Kennedy au fost efectuate ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Centrul Spatial Kennedy
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
530 cuvinte
Nr caractere:
2 771 caractere
Marime:
8.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
racheta, centru spatial
Predat:
la liceu
Sus!