Brutalismul Englez

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arhitectura lumilor sarace poate fi uneori legata de brutalism: lipsa finisajelor precise, sofisticate si folosirea materialelor fruste, exprimate ca atare, caracterizeaza lucrarile unor arhitecti notorii ai lumii a treia, precum Hassan Fathy (Egipt), Ricardo Legoretta (Mexic), Charles Correa sau Raj Rewal (India). Brutalismul e insa un termen occidental, asa cum sunt de fapt toti termenii istoriei arhitecturii moderne (ca sa ma rezum doar la ea). De fapt aparitia conceptului si a realitatii pe care el o desemneaza nu are mai nimic cu saracia, cum nu are nimic nici cu vreo constiinta critic regionalista, ci este parte a istoriei modernismului arhitectural si a evolutiilor sale interne. Spre deosebire de alte curente, care au un inceput difuz si o inchegare treptata, brutalismul se naste intr-un mod clar atestat istoric. Prima cladire numita brutalista de catre autorii ei, Alison (1928-1993) si Peter (1923) Smithson, este ?coala secundara din Hunstanton (in Norfolk/Anglia), terminata in 1954. The Architectural Review a citat-o atunci ca fiind cea mai moderna cladire din Marea Britanie. In numarul din septembrie 1954, Philip Johnson o considera strans legata de spiritul lui Mies van der Rohe (mentorul lui Ph. Johnson, dar pe care sotii Smithson nu l-au cunoscut direct). Structura de otel aparent si peretii de caramida aduceau cu Illinois Institute of Technology al lui Mies de la Chicago - cu fatadele sale austere de caramida si cu structura metalica afirmata.

Sotii Smithson mergeau insa si mai departe: absolut toate materialele de constructie, inclusiv tuburile electrice si tevile de instalatii, erau expuse vizibil, necamuflate, fara tencuiala si pe alocuri chiar fara vopsea. Adevarul e ca acea cladire a fost aproape nefolosibila datorita pierderilor de caldura, proastei izolari acustice si dificultatii intretinerii. lansat-o printr-un manifest, in spiritul primelor avangarde moderne: Manifestul Noului Brutalism, publicat in 1955. Termenul desemna in primul rand constiinta unei noi generatii, mai degraba decat o scoala sau un stil. In orice caz, cuvantul nu avea o semnificatie prea precisa.

Lui Peter Smithson i se spunea Brutus iar ?coala din Hunstanton folosea materiale in forme brute - era destul pentru a motiva si personaliza noul concept. Cel care-l va fonda cu adevarat va fi insa Reyner Banham.

Teoria Teoreticianul generatiei brutaliste, Reyner Banham (1922-1988), a definit tendinta in special prin lucrarea The New Brutalism (1966). Banham avea formatie de inginer, inaintea celei de istoric de arhitectura, si avea de aceea si o sensibilitate speciala catre tot ce insemna o noua abordare a materialelor de constructie in arhitectura - in arhitectura ca arta, caci, format la scoala lui Nikolaus Pevsner (care i-a fost indrumator de doctorat), Banham a stiut sa integreze noul curent in contextul sau artistic, in primul rand.

Banham este cel care a clarificat faptul ca termenul deriva din afirmatia lui Le ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Brutalismul Englez
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 995 cuvinte
Nr caractere:
11 252 caractere
Marime:
17.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
brutalism, anglia
Predat:
la liceu
Sus!