Arta ceaiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce cald si bine e la gura sobei, atunci cind afara ploua ciobaneste, iar tu stai la depanat amintiri, asa cum o fac cele cinci prietene a caror prietenie, inca din liceu, dureaza pina in prezent.

Gazda, Mirela, este dezaigner de interioare, iar casa ei e una in care te simti confortabil ca acasa. Eva, Cezara, Selena si Anca, stau comod pe canapeaua mare. Ele au adus briose si o torta, iar Mirela le-a propus ceai.

- Desigur, ceaiul e un arbust peren, originar din China, cultivat in special in extremul orient si in Asia Meridionala, cu frunzele persistente, pieloase care contin cofeina, teobramina, tanin etc. , Cu proprietati tonifiante, excitante, digestive si diuretice, cu flori albe placut mirositoare. Tot ceai se numeste produsul rezultat din frunzele uscate (fermentate) arbustului de ceai, folosit pentru prepararea unei bauturi cu efect excitant, care a fost introdus in Europa in a doua jumatatea sec. XVII. Incontestabil, ceaiul este astazi cea mai populara bautura de pe glob. Dar cine dintre milioanele de consumatori de ceai de pe glob cunoaste ca acesta este meretul a doi oameni Tomas Lipton din Glazgo si Tomass Sallivan din New York? In luna mai 1850, in familia Lipton mici comercianti stabiliti in Glazgo, s-a nascut cel de al cincilea copil. De la cinci ani baiatul a inceput sa invete sireclicurile comertului, petrecind cea mai mare parte a timpului in mica bacanie care apartinea familiei. Tom, insa, nu parea deloc incintat de persperctiva vietii la tejghea. La acea vreme, din Glazgo, plecau zilnic corabii spre America si in 1865, la virsta de 15 ani Tomas Lipton s-a alaturat miilor de emigrati. Experienta Americana In primii trei ani, Tomas a colindat vestul Americii in cautarea lucrului Pentru a supravetui, se apuca de orice a crescut orez in Carolina de Sud, a invirtit foi de tutun in Virginia. Soarta lui, insa, era sa devina comerciant in 1868. El se angajeaza la unul dintre magazinele universale din New York.

Afacerile cu ceai In 1890 Tomas Lipton incepe afacerile cu ceai.

Timpul pentru start a fost ales nu intimplator: cafeaua, unica bautura concurenra a ceaiului, era deficitara din cauza raspindirii Ceylon a unei boli a frunzei de cafea. Preturile pentru pamint au cazut, si Tom, mintind concurentii ca pleaca in Australia ca sa deschida alte magazine, s-a deplasat in taina in Ceylon, unde a cumparat 5 plantatii de ceai cu o suprafata totala de 5500 ari. Lipton a cucerit piata conform tuturor regulilor artei militare. El a prefacut plantatiile sale in adevarate poligoane unde testa inovatiile tehnice a acelei perioade, urmarind un scop clar: ceaiul trebuia sa aiba un pret accesibil, dar sa fie in acelasi timp calitativ. De pe plantatii direct in ceasca era sloganul publicitar lipit de Lipton pe autobuze si in trenuri. A inceput sa vinda ceaiul ambalt in pachete de carton. Si nici aici nu a dat gres ceaiul sau, ambalat cu grija in cutii, a devenit un simbol al epocii. Lipton ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arta Ceaiului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 166 cuvinte
Nr caractere:
5 201 caractere
Marime:
10.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Tag-uri:
ceai, provenienta
Predat:
la gimnaziu
Sus!