Aparate de bord

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sunt dispozitive destinate pentru culegerea, convertirea, transmiterea si afisarea informatiilor necesare pentru conducerea oricarui aparat de zbor.

b) Indicatorul - transforma semnalul de la transmitator si-l afiseaza analogic sau digital in cabina. Distanta la care sunt transmise indicatiile.

Pot fi : 1. - Aparate de control motor -controleaza in orice moment parametrii legati de functionarea motorului si furnizeaza informatii referitoare la regimul de functionare al motorului, parametrii ce caracterizeaza rezerva de combustibil, etc.

Din aceasta categorie fac parte : - manometrele (masoara presiunea combustibilului, uleiului, lichidului hidraulic, etc.

) - Termometre (masoara temperatura chiulasei, uleiului, gazelor arse, etc.

) - Litrometre (masoara rezerva de combustibil si semnalizeaza optic sau acustic rezerva critica. ) - Debitmetre (masoara debitul total sau partial de combustibil) - Turometre (masoara viteza unghiulara a arborelui cotit) - Semnalizatoare de presiune (semnalizeaza optic depasirea presiunilor maxime sau minime admise. ) 2. - Aparate de pilotaj si navigatie determina in orice moment pozitia avionului si tinuta acestuia, adica pozitia avionului fata de planul orizontal. Pozitia unui avion in aer se determina cu ajutorul a trei coordonate : latitudinea, longitudinea si inaltimea de zbor.

Miscarea avionului in jurul axei orizontale se numeste ruliu, in jurul axei transversale tangaj, iar in jurul axei de directie miscare de giratie sau de cap.

Din aceasta categorie fac parte : -Vitezometrul (masoara viteza pe orizontala a avionului fata de fileurile de aer. ) - Altimetrul (masoara inaltimea sau altitudinea barometrica de zbor.

) - Variometrul (masoara viteza pe verticala. ) - Indicatorul de viraj si glisada (ne arata inclinarea avionului in viraj sau in linie dreapta, sensul de giratie, derapajul sau glisada.

) - Giroorizontul (masoara unghiul de tangaj si de ruliu precum si tinuta avionului in zbor.

) - Compasul (masoara unghiul de cap, adica unghiul dintre axa longitudinala a avionului si nordul magnetic.

) - Accelerometrul (masoara acceleratiile, pozitive si negative, ce apar in timpul zborului.

) Pot fi : - semnale vizuale, - semnale auditive. C. Pot fi : - cu afisare analogica (ac indicator), - cu afisare digitala (numerica), - cu ajutorul unor imagini (silueta avionului), - cu afisare combinata. D. Pot fi: - aparate la care afisarea se face la locul de masurare, -aparate la care afisarea se face la o distanta orecare de locul de masurare.

CAP. II. - Sistemul Pitot Presiuni Pt = Pd + PS Pd = Pt - PS. Pentru masurarea inaltimii avionului, a vitezei pe orizontala si pe verticala este nevoie de cunoasterea a 3 presiuni: PS presiunea statica; Pd presiunea dinamica; Pt presiunea totala. Se masoara cu ajutorul tubului Pitot.

PS - presiunea aerului stationar la diferite inaltimi; Pt - presiunea frontala a aerului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparate De Bord
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
12 135 cuvinte
Nr caractere:
68 361 caractere
Marime:
45.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!