A Venit Noul Mileniu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Valoarea cultural-stiintifica si educativa a istoriei este recunoscuta in prezent de unanimitatea oamenilor de cultura. Prin valorosul Tezaur de informatii acumulat in milenii de experienta a omenirii, istoria face posibila cunoasterea dezvoltarii (stiintifice) societatii omenesti din cele mai vechi timpuri pana astazi. Prezentarea obiectiva a fenomenelor a conferit istoriei caracter de stiinta, a dezvoltarii societatii umane in toata complexitatea ei. Inteleasa in felul acesta, istoria este o succesiune de fenomene economice, sociale, institutionale, culturale si politicecare determina si explica evolutia omenirii pentru faurirea unei vieti mai bune, generate de dinamica gruparilor sociale, de eforturile lor de cristalizare a aspiratiilor de progres si civilizatie.

In prag de mileniu III ar fi interesant sa realizam o retrospectiva a celor mai importante evenimente istorice incepand cu Epoca Moderna, unde au fost create pentru prima data premisele in vederea realizarii unei societati democratice. In cea de-a doua jumatate a secolului XVIII, in Europa cu precadere in Occident se contureaza premisele unei noi directii de evolutie a societatii; gandirea este treptat eliberata de sub controlul Bisericii, apare productia de piata si egalitatea indivizilor in fata legii. Epoca Moderna isi anunta prezenta prin cateva evenimente remarcabile. Umanismul pregateste terenul pentru descatusarea omului de sub influenta Bisericii, Renasterea reactualizeazacultura iar Reforma il apropie pe om de Dumnezeu spargand canoanele impuse de Docma Catolica. Marile descoperiri geografice favorizeazainflorirea comertului international, dau dimensiuni planetare economiei si incurajeaza cu entuziasm inedit schimburile ideologico-politice si culturale dintre continente.

Secolele XV XVIII sunt martorele altor evenimente de maxima importanta: Revolutia Stiintifica, industria moderna, schimbarea formelor de guvernare in sensul tranzactiei de la regimurile absolutiste spre accesul neingradit la exercitare puterii (in deosebi in: Anglia si Olanda) Un profund ecou are secolul XVIII, supra numit si secolul luminilor in care se pune un accent deosebit pe ideea iluminarii maselor si a dezvoltarii tuturor compartimentelor vietii culturale. Un rol primordial au programele avansate de iluministi, cele cu privire la libertatea constiintei, a individului si a proprietatii, sub semni#ul carora se desfasoararevolutiile burgheze din Europa si America de Nord, momente de rascruce in istoria civilizatiei umane.

In secolul XIX, stiinta, tehnologia si industria cat si formele de guvernare democratica si asigura Europei o dezvoltare vertiginoasa si o plaseaza in centrul lumii. Impreuna cu America de Nord, Europa preia directia edificarii societatii industriale si a progresului. Si cu toate acestea, ambele continentesunt teatrul a doua razboaie mondiale (1914-1918 si 1939-1945) despartite de 20 de ani de deruta si nehotarare- ce imping Europa in abisul autodistrugerii. Tot ceea ce a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • A Venit Noul Mileniu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
833 cuvinte
Nr caractere:
4 915 caractere
Marime:
10.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Alte materii
Predat:
la gimnaziu
Sus!