Tehnici de manipulare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Scurta introducere
- Manipularea - definitii
- Categorii de manipulari
- Tehnici de manipulare
- Concluzii
- Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

“ La inceput a fost cuvantul “

Din cele mai vechi timpuri , pana in ziua de azi , manipularea o regasim in aproape orice domeniu , indiferent ca vorbim de economie , aparare , justitie , religie , comert etc .

Astfel , incepand cu preotul egiptean care ii spunea vizitatorului care intra in templu “ Am sa vorbesc cu Marele Zeu Ra pentru bunastarea ta “ , fara sa ii pretinda vizitatorului o taxa sau vreun bun pentru “convorbire” ,

vizitatorul ii lasa in semn de multumire un dar in aur , bani , bunuri sau bijuterii , fiind convins ca preotul chiar v-a vorbi cu zeul in favoarea sa , iar in urma “convorbirii” dintre preot si zeu , viata lui v-a decurge mai bine .

El parasea templul bucuros si increzator . In realitate , lucrurile stau altfel decat a crezut vizitatorul , preotul o sa isi vada de treburile lui zilnice , multumit ca averea lui a sporit putin fara nici un efort , doar pentru simplul fapt ca este singurul mijlocitor dintre divinitate si omul de rand , iar la urmatoarea vizita a darnicului credincios , ii v-a cere mai multi bani sau aur pentru servicii religioase .

Manipularea , a cladit si destramat imperii , guverne , ideologii pe parcursul istoriei , punandu-si amprenta deseori sangeroasa pe destinul unui individ , grup , natiune sau chiar a intregului mapamond . Aici putem exemplifica ascensiunea rapida a nazistilor la putere prin o propaganda bine pusa la punct , extinderea comunismului pe aproape tot globul si priza pe care a avut-o aceasta doctrina in randul populatiei din paturile de jos , iar un ateu ar spune ca pana si exodul s-a facut tot in urma unei manipulari .

Astfel , manipularea , acest teribil instrument in mana maestrilor din umbra , sau a eminentelor cenusii , isi face loc in viata noastra de zi cu zi si care in mod voit sau involuntar , creeaza efecte care ne afecteaza modul de viata , bunastarea fizica , materiala sau spirituala , chiar si modul in care gandim sau ne comportam (dealtfel acesta este exact scopul manipularii).

Manipularea - definitie

Pentru a discuta despre tehnicile de manipulare , este imperativ sa stim ce este manipularea .

Termenul “manipulare “ are doua intelesuri si anume :

- cel tehnic - a manui , a manevra un lucru sau obiect cu mainile

sau cu un utilaj

- cel figurativ - a influenta un individ , grup , comunitate sau o

masa de oameni .

Am sa ma hazardez sa dau o definitie proprie a manipularii , dat fiind faptul ca , termenul “manipulare” este descris destul de vag in cartile cu acest subiect. Din punctul meu de vedere , manipularea reprezinta totalitatea actiunilor prin care o entitate - manipulatorul - schimba sau incearca sa schimbe comportamentul unui individ , grup , comunitate sau masa de oameni , facandu-l sau facandu-i sa actioneze dupa regulile impuse de manipulator , adesea lasand impresia ca actioneaza din proprie vointa sau nu exista alta solutie , folosind mijloace conventionale (prin comunicare directa sau prin mas media) sau neconventionale ( tortura , droguri , etc) , avand ca scop statisfacerea intereselor manipulatorului sau a grupului pe care il reprezinta .

Categorii de manipulari

Despre manipulare s-au scris multe carti , aproape fiecare autor incercand sa categorizeze manipularea in functie de mai multe criterii cum ar fi :

a) in functie de complexitatea manipularii :

- simple sau complexe

b) in functie de durata efectului manipularii :

-cu efect imediat sau in timp

c) in functie de numarul tintelor :

- individuale , de grup sau pentru modelarea sau remodelarea unei intregi societati (nazismul , comunismul , religia , etc)

Bibliografie:

*Biblia

- Coranul - ed. Cartier 2000

- Tehnici de manipulare - Bogdan Ficeac editura Nemira

- Tratat de manipulare - R. V. Joule & J. L. Beauvois ed. Antet 1997

- Psihologia Manipularii - Robert Cialdini ed. Europass 2015

- Vinzatorii de iluzii - Tincu Vasile ed Politica 1982

- Egiptul Faraonilor - Robert Cohen ed. Prietenii Cartii 1997

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de manipulare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 543 cuvinte
Nr caractere:
8 483 caractere
Marime:
14.03KB (arhivat)
Publicat de:
Dan R.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
Facultatea de Litere , Universitatea de Nord din Baia Mare
Specializare:
Comunicare si Relatii Publice
Materie:
Alte domenii
An de studiu:
I
Profesorului:
Lector universitar Dr. Farcas Ana Daniela
Nota primită:
Nota 10
Sus!