Surse de Energie Verde

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Energia regenerabila

Energiile regenerabile sunt considerate in practica, energiile care provin din surse care fie se regenereaza de la sine in scurt timp, fie sunt practice inepuizabile. Termenul de energie regenerabila se refera a forme de energie produse prin transfer energetic al energiei rezultate din procese natural regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vanturilor, a apelor curgatoare, a proceselor biologice si a caldurii geotermale pot fi captate de catre oameni utilizand diferite procedee. Sursele de energie re-innoibile include energia nuclear precum si energia generate prin arderea combustibililor fosili, asa cum ar fi titeiul, carbunele si gazelle naturale. Aceste resurse sunt, evident, limitate la existent zacamintelor respective si sunt considerate in general ne-regenerabile. Dintre sursele de energie regenerabile fac parte: energia eoliana, energia solara, energia apei, energia geotermala, energia mareelor, energia potential osmotica, energia geotermica, energia de biomasa.

Toate aceste foarme de energie sunt, in mod ethnic, valorificabile putand servi la generarea curentului electric, producerea de apa calda, etc. Actualmente ele sunt in mod inegal valorificate, dar exista o tendinta certa si concreta care arata ca se investeste insistent in aceasta, relative noua, ramura energetica.

2. Energia eoliana

Energia eoliana este energia vantului, o forma de energie regenerabila. La inceput energia vantului era transformata in energie mecanica. Ea a fost folosita la inceputurile umanitatii ca mijloc de propulsive de apa pentru diverse ambarcatiuni iar ceva mai tarziu ca energie pentru morile de vant.

Energia eoliana este o energie curata si regenerabila dar este intermitenta, avand variatii in timpul zilei si al anotimpului, si chiar de la un an la altul. Turbinele eoliene opereaza cam 60% din an in regiunile cu vant. Prin comparatie, uzinele de carbine opereaza la circa 75-85% din intreaga capacitate.

3.Utilizarea energiei eoliene in Romania

Din perspectiva Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE, potentialul eolian ridicat, subventiile generoase si gradul redus de exploatare au atras investitorii din sectorul energiei regenerabile spre Romania, aceasta devenind una dintre cele mai promitatoare piete ale Uniunii Europene.

De asemenea, o cercetare efectuata de grupul Erste Bank releva faptul ca datorita zonei Dobrogei, impreuna cu judetele Constanta si Tulcea, Romania se claseaza pe locul al doilea in topul European al celor mai bune locatii pentru constructia de ferme eoliene.

Incepand cu 2005, odata cu intrarea in vigoare a schemei de certificate verzi pentru incurajarea productiei de energie regenerabila, din ce in ce mai multi investitori doresc sa realizeze asfel de capacitate de productie.

In Romania, din punct de vedere operational, sistemul de promovare a resurselor regenerabile consta in alocarea de cote obligatorii de energie si certificate verzi, prevazute de Legera nr. 220/2008, modificata si completata prin Legea 139/2010.

Prima turbina eoliana de mai mare putere a aparut in Romania in 2003, la Ploiesti. A devenit functionabila in 2004 si avea o capacitate de 660 kW. O a doua centrala eoliana, de 250 kW, a fost pusa in functiune in 2007, la 60 km de Bistrita-Nasaud. In martie 2006, la Baia, judetul Tulcea, a fost instalata o a treia centrala eoliana, cu o putere de 550 kW.

4.Bariere in utilizarea energiei eoliene

In practica, situatia legala a pietei de energie din resurse regenerabile este neclara, reteaua de transport este necorespunzatoare, sunt necesare multe proceduri birocratice pentru autorizarea unui producator de energie “verde” si perspectiva evolutiei preturilor in domeniu este inca neclara. Un exemplu in acest sens il constituie Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, care urma sa transpuna directiva europeana privind utilizarea surselor regenerabile pentru producerea de energie electrica.

Reprezentanti ai Asociatiei Romane de Energie Eoliana considera ca principalele bariere care incetinesc dezvoltarea sectorului de energie eoliana in Romania sunt cadrul legislativ, limitarile impuse de Transelectrica pentru conectarea la retea, lipsa cadastrelor pentru achizionarea terenurilor, birocratia. Licentele si autorizatiile pentru producerea, transportul, distributia si furnizarea de electricitate sunt acordate de ANRE, autoritatea care stabileste reglementarile pentru functionarea sectorului energetic si a pietelor de energie electrica, termica si gaze naturale.

Incepand cu 2008, s-a luat in discutie infiintarea unei comisii tehnice, formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Transelectrica si ANRE, pentru a stabili criteria suplimentare de racordare pentru cetralele eoliene. S-a pus problema favorizarii investitorilor care vor detine si capacitate de reglaj ale productiei de energie, in afara centralelor eoliene. Aceasta va asigura un avantaj pentru marile firme producatoare de energie, prin comparative cu ceea ce se intampla in alte state member ale UE, in care sunt incurajati toti producatorii, inclusiv cei mici, si chiar producatorii individuali.

Pentru punerea in functiune a unui parc eolian este nevoie de aproximativ 85 de avize, iar birocratia excesiva in domeniu se suprapune unei reactii intarziate a autoritatilor locale, ducand la o durata de aproximativ 2 ani de la initierea procesului de autorizare pana la implementare.

Bibliografie:

http://www.alma-ro.ngo.ro/date/665ffb92c80b65842c4c15f52304a0df/studiu%20coruptibilitate.pdf#page=28

http://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_eolian%C4%83

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

FACULTATEA DE ADMINISTRATIE SI MANAGEMENT PUBLIC

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de Energie Regenerabila.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 828 cuvinte
Nr caractere:
11 114 caractere
Marime:
21.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!