Sistem informa'ional, sistem informatic, sistem informațional economic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Informatia.

În viata cotidiana, utilizarea computerului, considerata un rezultat uluitor al dezvoltarii tehnologice si electronice, devine un aspect normal al realitatii economice. Sistemele economice internationale si nationale si-au adoptat un grad înalt de informatizare, raspunzând la solicitarea în timp util(chiar în timp real) cu rivire la efectuarile operatiunilor economico-financiare(în principal), determinand în acest context indespensabilitatea calculatorului, în special pentru functionarea satisfacatoare a unitatilor economice. Sintetizând rezumativ cele spuse mai sus, concluzionam ca computerul si abilitatea gestionarii acestuia devine cheia integrarii cu success în sistemul economic. Afirmam deasemenea ca PC-ul faciliteaza munca umana, ocupandu-se de prelucrarea partii informationale a acesteia.

Explicarea si definirea sistemului informational, ca notiune generica , servind prin structuralitatea si organizarea sa ca model general pentru diverse tipuri de sisteme informationale ( sistem informational economic, sistem informational financiar, sistem informational contabil, etc) necesita o definire prealabila a informatiei propriuzise.

Definitie. În acceptia generala informatia reprezinta o comunicare, o stire despre un obiect, un process material, un fenomen, deci ea trebuie înteleasa ca o cunoastere sau actiune de constatare aducând elemente noi în raport cu alte cunostinte prealabile.

Deasemenea, informatia este considerata de unii autori ,,copil al revolutiei stiintifice si tehnice contemporane”

Sistemul informational

Pornind de la aceasta definitie, constatam ca sistemul informational reprezinta ansamblul de elemente implicate în procesul de colectare, de transmisie, prelucrare, etc. de informatie, informatiei revenindu-i rolul central din sistem. În cadrul sistemului informational se regasesc : informatia vehiculata, documentele purtatoare de informatii, personalul, mijloace de comunicare, sisteme de prelucrare a informatiei, etc. Printre posibilele activitati desfasurate în cadrul acestui sistem, pot fi enumerate : achizitionarea de informatii din sistemul de baza, completarea documentelor si transferul acestora între diferite compartimente, centralizarea datelor, etc.

Sistemul informatic

În cadrul sistemului informational, majoritatea activitatilor se pot desfasura cu ajutorul tehnicii de calcul. Se pot prelucra datele primare si apoi, rezultatul poate fi transferat mai departe, catre alt compartiment spre prelucrare.Transferul se poate face si el pe cale electronica prin intermediul unei retle de calculatoare sau cu ajutorul modemului.

Ansamblul de elemente implicate în tot acest proces de prelucrare si transmitere a datelor pe cale electronica alcatuiesc un sistem informatic.

Într-un sistem informatic pot intra : calculatoare, sisteme de transmisie a datelor, alte componente hardware, softwer-ul, datele prelucrate, personalul ce exploateaza tehnica de calcul , teoriile ce stau la baza algoritmilor de prelucrare, etc.

Raportul sistem informational-sistem informatic: Se poate spune deci, ca sistemul informational include în cadrul sau sistemul informatic, acesta din urma fiind o componenta esentiala a primului.Trebuie retinut faptul ca sistemul informational nu trebuie confundat sau suprapus completamente cu sistemul informatic si ,,nu tratat numai prin prisma calculatorului electronic, deoarece si unitatile care nu dispun de el beneficiaza de benefiiciile unui astfel de sistem”

Sistemele informatice acopera cele mai diverse domenii.

În functie de specializare, avem :

- Sisteme specializate, adica sunt proiectate pentru a rezolva un anume tip de problema dintr-un anume domeniu;

- Sisteme de uz general, cu ajutorul carora se poate rezolva o gama larga de probleme din mai multe domenii;

- Sisteme locale, programele necesare prelucrarilor de date si datele se afla pe un singur sistem de calcul;

- Sisteme pe retea, sistemul functioneaza într-o retea de calculatoare, caz în care, datele si programele pot fi distribuite mai multor statii de lucru ce fac parte din acea retea.

În ultimul timp se merge tot mai mult pe varianta sistemelor de lucru în retea, avantajele fiind evidente : transfer de date între statii foarte rapid, costuri minime, etc.

În functie de localizarea datelor si de locul în care sunt efectuate prelucrarile, putem avea sisteme informatice :

Observații:

Referatul respectiv prezinta o paralela comparatica intre notiunile Sistem Informational, sistem informatic si sistem informational economic, ce are ca scop realizarea unei dificile intre aceste notiuni aparent sinonime dar care se deosebesc una de alta cunoscand ce reprezinta de fapt ele in practica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistem Informational, Sistem Informatic, Sistem Informational Economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 647 cuvinte
Nr caractere:
9 831 caractere
Marime:
34.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Dumitru Oprea
Sus!